Lajme Shqip Wednesday, 19 September 2012 17:35

Prishtinë – Gjendja e të drejtave dhe lirive themelore të njeriut në Kosovë lë shumë për të dëshiruar. Në një tryezë të cilën e organizoi Institucioni i Avokatit të popullit u vlerësua se në Kosovë ka shkelje të madhe të të drejtave të njeriut, sidomos nga ana e institucioneve tw vendit.

Në këtë kuadër, Sami Kurteshi avokat i popullit tha se ka forcim të pozitave të shkelësve të të drejtave të njeriut: Humbja e besimit në shtetin ligjor dhe mungesa e angazhimit të mekanizmave shtetërorë për përmirësimin e kësaj gjendjeje, dëshmon mungesën e një ndërgjegjësimi për përmirësimin e kësaj gjendjeje. Kjo gjendje forcon pozitat e kastës shkelëse të të drejtave dhe lirive të njeriut, përballë qytetarit gjithnjë e më të pafuqishëm.

220 raste të ankesave, janë më shumë se sa në vitin 2010, që do të thotë se numri i përgjithshëm është 1 mijë e 453, apostrofoi Kurteshi. Ankesat më të mëdha, sipas tij, kanë të bëjnë me procese gjyqësore.

Kryetari i Gjykatws Supreme, Fejzullah Hasani tha se nw sferën e gjyqësorit, shkeljet identifikohen me vonesen e procedimit të lëndëve.

Thirrje për zbatim të rekomandimeve të dala nga ky raport u bë edhe nga Jared Hays drejtor i departamentit të demokratizimit të OSBE-së:

Avokati i popullit ka arritur qe të konstatoj se te drejtat e njeriut shkelen nga institucionet publike, në këtë drejtim ne shpresojmë në zgjidhjen e shume rasteve nga ky institucion. Ky është rast i mirë që të bëjmë thirrje për zbatim të rekomandimeve që kanë nxjerr Avokati i popullit.

Sfidat kryesore me tw cilat po përballet Kosova, sipas Avokatit tw Popullit,  edhe me tej mbeten moszbatimi efektiv i standardeve për mbrojtjen e të drejtave të njeriut dhe ligjeve në fuqi, konsolidimi i sistemit të gjyqësorit dhe prokurorisë, si dhe luftimi i krimit të organizuar dhe korrupsionit.(LajmeShqip.com)