Lajme Shqip Saturday, 28 April 2012 16:30

Mitrovicë – Pavarësisht kundërshtimeve të Beogradit zyrtar ndaj mbajtjes së zgjedhjeve lokale serbe në Kosovë, udhëheqësit e serbëve të veriut të Kosovës vazhdojnë të këmbëngulin në organizimin dhe mbajtjen e këtyre zgjedhjeve, të paktën në dy komuna të veriut të vendit, në Zubin Potok dhe Zveçan.

Politikanët serbë nga kjo pjesë e vendit, thonë se qëllimet dhe arsyet e kësaj këmbënguljeje janë të qarta, por ata kanë pikëpamje të ndryshme lidhur me këtë fakt. Marko Jakshiq, politikan serb nga veriu i Mitrovicës, këmbënguljen e serbëve për mbajtjen e zgjedhjeve lokale serbe e sheh si legjitime për shkak se, sipas tij, ata duan ta realizojnë të drejtën, siç e quan ai legale.

“Vetëm një shtet legal ka të drejtë të mbajë zgjedhje lokale. Në rastin e tanishëm, është fakt se serbët e këtyre dy komunave do të dalin në zgjedhje lokale, përafërsisht në bazë të Kushtetutës që tash është e vlefshme, si dhe rregullave dhe ligjeve të shtetit serb”. Jakshiq vlerëson se Beogradi ka qasje të dyfishtë sa i përket çështjes së organizimit të zgjedhjeve lokale serbe në veri të Kosovës. Sipas tij, ekziston një numër i madh i njerëzve, të cilët e përkrahin mbajtjen e zgjedhjeve, por Beogradi kalkulon për shkak të interesave që ka në raport me Bashkimin Evropian.

Por, këmbënguljen e serbëve të veriut për të mbajtur zgjedhje lokale në Zubin Potok dhe Zveçan, krejtësisht ndryshe e sheh Dragisha Kërstoviq, politikan serb nga Leposaviqi. Sipas tij, një gjë e tillë paraqet një akt krejtësisht joracional nga ana e udhëheqësve serbë të veriut të Kosovës. Por, siç thotë Kërstoviq, ekziston edhe dimensioni i dytë i kësaj çështjeje, që nënkupton se ata udhëheqës serbë që me këmbëngulje po përpiqen t’i mbajnë zgjedhjet lokale serbe, në fakt po përpiqen që të sigurojnë për vete pozita politike dhe të tjera, përmes të cilave në të ardhmen mund të parashtrojnë edhe disa kushte.

Ndryshe, zgjedhjet lokale serbe në Kosovë i kanë kundërshtuar fuqishëm krerët e institucioneve të larta të vendit, të cilat kanë theksuar se nuk do të lejojnë që ato të mbahen. Kundërshtime ka pasur edhe nga bashkësia ndërkombëtare, ndërkaq, që zyrtarët e Beogradit kanë theksuar se nuk do ta njohin rezultatin e këtyre zgjedhjeve nëse ato mbahen eventualisht. Jakshiq insiston se Beogradi zyrtar po luan lojë të dyfishtë. Sipas tij, Beogradi do ta njohë rezultatin e zgjedhjeve herët apo vonë, ndërkohë që kundërshtimi i saj është vetëm sa për të dalë, siç tha ai, ‘me duar të lara” para Brukselit.

“Thjesht, kjo, para së gjithash, është ‘larje e duarve’ ose të themi ‘shpëlarje e dhëmbëve’, para Bashkimit Evropian, duke pasur parasysh që Beogradi të gjitha letrat e saj i ka vënë në letrën evropiane”, thekson Jakshiq. (K.N)