Lajme Shqip Tuesday, 18 September 2012 14:08

Prishtinë – Ministria e Punëve të Brendshme në një ceremoni ka filluar Muajin Kundër Trafikimit me Qenie Njerëzore me moton “Hapi sytë, ke kujdes!”.

Në këtë konferencë u vlerësua angazhimi i institucioneve të Kosovës në parandalimin dhe luftimin e trafikimit me qenie njerëzore në vend. Kryeministri Hashim Thaçi në hapjen e kësaj konference bëri thirrje për vëmendje të vecantë në luftimin e kësaj dukurie:

Ne jemi të njohur me ashpërsinë e fenomenit të trafikimit njerëzor, që vendi ynë po përballet dhe I kemi kushtuar vëmendje të veçantë. Kosova dhe institucionet e saj mbeten të përkushtuara që të luftojnë këtë dukuri negative dhe të arrijmë rezultate edhe më të mëdha.

Lufta kundër trafikimit me qenie njerëzore është ndër prioritetet e  axhendës së BE për Kosovën, tha shefi i Zyrës së BE-së në Kosovë Samuel Zhbogar, duke shtuar se Kosova mbetet vend tranzit i trafikimit me qenie njerëzore.

Misioni I EULEX-it punon kreh për krah me policinë e Kosovës dhe ka edhe njësitin kundër trafikimit të qenieve njerëzoredhe ka suksese. Kjo tregon se Kosova është jo vetëm vendi I origjinës por edhe transit, vend I destinacionit I trafikimit ku shumica e marrësve janë lokalë vendore. Kjo është shënuar edhe në traportin e progresit të vitit të kaluar as fëmijët nuk janë të anashkaluar nga këto statistika.

Kurse ambasadorja e SHBA-ve në Kosovë, Tracey Jacobson, e ka vënë në pah ngecjen e institucioneve të vendit për ndjekjen penale të atyre që merren me këtë dukuri.  Prokuroria e shtetit gjithashtu po bën përpjekje që të ketë rezultate  konkrete në këtë drejtim, u tha në këtë ceremoni.(LajmeShqip.com)