Lajme Shqip Saturday, 23 March 2013 15:08

Prishtinë – Kosova po vazhdon bisedimet në mënyrë që të normalizojë marrëdhëniet me Serbinë, ngase përveç që përfiton populli kështu arrihet paqe dhe bashkëpunim më i mirë rajonal. Kështu ka thënë ministrja e Integrimeve, Vlora Çitaku në konferencën “Përmirësimi i Perspektivës Evropiane për Rajonin”, duke u thënë që megjithëse është e pabesueshme për ta, Kosova është i vetmi vend në Evropë që nuk ka lëvizje të lirë.

Në këtë konferencë po marrin pjesë përfaqësues të Chevening Alumni nga Shqipëria, Bosnja e Hercegovina, Kroacia, Maqedonia, Mali i Zi, Rumani, Serbia dhe Sllovakia. Rrejt ky të cilit do i bashkëngjiten edhe përfaqësuesit kosovarë të Chevening Alumni.

Programi i bursave Chevening është program global i Qeverisë Britanike, i cili financon studime post-diplomatike në universitetet më prestigjioze britanike, studentëve me potencial të lidershipit në mbarë botën.

Ministrja Çitaku u ka thënë të pranishmëve komunikimi është rrugë që krijon mundësi të njohjes së tjetrit, andaj Kosova këtë vlerë e dëshmon edhe në angazhimin e saj në dialogun për normalizimin e marrëdhëniet me fqinjët, respektivisht me Serbinë, pasi raportet e mirë janë në interes të popujve.

“Unë duhet të them këtu se ne kemi Kushtetutën më të avancuar dhe më demokratike në botë, e cila përfshinë dokumente ndërkombëtare ndër më të rëndësishmet për të drejtat e njeriut. Ne dëshirojmë të bisedojmë me Serbinë për të normalizuar marrëdhëniet tona sepse kjo është mira e popujve të të dyja vendeve. Normalizimi i marrëdhënieve tona gjithashtu do të kontribuonte për paqe dhe bashkëpunim rajonal”, ka thënë ajo.

Dijetarët e programit Chevening vijnë nga 116 vende të ndryshme të botës dhe këtë vit në mbarë botën ky program do të përkrah rreth 700 persona. Përndryshe, sot në mbarë botën ekziston rrjeti i Chevening me 41 mijë anëtarë të Alumni, që konsiderohet një rrjet ne ndikim global.

Në Kosovë deri vonë kanë marrë pjesë në të nga 8 persona brenda vitit, që llogaritet si më së shumti në rajon, ndërsa viteve të fundit është reduktuar në 4 numri i tyre.

Çitaku ka thënë se edukimi është çelës për zhvillim duke thënë se i bëhet qejfi që ata të cilën fitojnë këtë bursë do kthehen e të punësohen në Kosovë duke kontribuar për vendin e tyre.

“Edukimi është qelës për zhvillimin në shoqëri dhe jam krenare që ne kemi shumë persona nga Kosova që kanë shfrytëzuar mundësim e Chevening dhe më e rëndësishmja ndër të gjitha është punësimi i tyre në sektorin publik, privat, shoqërinë civile apo edhe institucione të pavarura”, ka thënë ajo.

Ajo duke u shpjeguar të pranishmëve se Kosova është i vetmi vend në Evropë që nuk ka lëvizje të lirë, u ka thënë se ndoshta kjo edhe mund t’u duket e çuditshme por që është realitet.

Ndërsa Myrna MacGregor nga Ambasada Britanike ka thënë se kjo konferencë mund të shërbejë që të gjithë të shohin situatën nga afër, të shohin përparimet e deritanishme, ngase sipas saj deri më tash situata në Kosovë është shikuar nga vetëm një kënd.

“Unë mendojë se njëra nga gjërat që mund ta merrni nga ky debat është një pamje më realiste për një afat kohor, kriteret dhe përparimet sepse unë mendojë që definitivisht është një perceptim për një situatë sikur gjërat sillen vetëm rreth këndi”, ka thënë ajo.

Kjo konferencë është pjesë e konferencës rajonale që po mbahet me përfaqësuesit e Chevening Alumnim, e organizuar nga Këshilli Britanik në bashkëpunim me Ministrinë e Punëve të Jashtme dhe Ambasadën Britanike në Kosovë.(K.P/LajmeShqip.com)