Lajme Shqip Tuesday, 23 April 2013 12:24

Prishtinë –  Në seancën e shqyrtimit kryesor në rigjykimin e rastit për krime lufte, i njohur si rasti “Kleçka” ka dëshmuar dëshmitari Sokol Dobruna, i njohur si “dëshmitari A”.

Me kërkesën e vet dëshmitarit, ai ka pranuar që identiteti dhe të dhënat e tij të jenë publike për opinionin edhe pse ishte i koduar nën shifrën “dëshmitari A”.Ai ka thënë se detyra e tij gjatë luftës ishte Shef i Shërbimit Juridik në kuadër të Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së, pasi që me profesion ishte jurist.

Dobruna, duke u përgjigjur në pyetjet e prokurorit Maurisio Salustro ka pranuar se ka ekzistuar një burg i improvizuar në Kleçkë, ku, sipas tij, pjesa më e madhe e të ndaluarve në atë burg ishin civil.I njohur gjatë luftës si “Petrit Ujmiri”, ai ka thënë se ndër të ndaluarit në burg kanë qenë edhe dy serbë të cilët kur i ka vizituar njërin e ka gjetur të vdekur në trupin e të cilit vëreheshin shenja torture kurse personi tjetër serb ishte i gjallë por me probleme shëndetësore.

Ai ka thënë se ka kërkuar nga mjekët që të vërtetojnë shkaktarin e vdekjes së serbit i cili kishte qenë i veshur me rroba të rojtarit të pyllit kurse serbi tjetër . Sipas tij, të dy ishin vëllezër dhe se ata ishin polic lokal serbtransmeton indeksonline.Dobruna ka thënë se kurrë s’e ka parë raportin mjekësor mbi shkaqet e vdekjes së tij por që në konsultim me Bislim Zyrapin të dy personat ia kanë dorëzuar OSBE-së kurse sa i përket trajtimit të të burgosurve dhe ankesave të tyre ai ka marrë si shembull kërkesën e Blerim Kuçit i cili aso kohe ishte i burgosur.

Sipas tij, Blerim Kuçi ka qenë i burgosur nën arsyetimin për dezertim, rastin e të cilit Dobruna ka thënë se e ka gjykuar vet dhe vendimi për këtë rast ka qenë me pushkatim.Ai ka thënë se ky vendim erdhi si pasojë e dezertimit të Kuçit e që për pasojë ka pasur shpërbërjen e një brigade të tërë të UÇK-së pasi që Blerim Kuçi ishte komandant brigade. Vendimi me pushkatim nuk u ekzekutua për shkak se ligjet e luftës asokohe nuk lejonin një gjë të tillë.“Petrit Ujmiri” ka treguar edhe për kërkesat që i kanë ardhur nga njerëz të ndryshëm partiak për ndryshimin e vendimit me pushkatim ndaj Kuçit, pasi që Kuçi ishte rikthyer në Luftën e Kosovës pas dezertimit nën petkun e FARK-ut por në uniformë të UÇK-së, mirëpo Dobruna ka thënë se nuk është ndikuar aspak nga këto kërkesa të njerëzve të ndryshëm.

Duke marrë parasysh se ligjet e luftës nuk lejonin zbatimin e vendimit me pushkatim ndaj Kuçit si rrethanë lehtësuese ndaj tij, Dobruna ka thënë ta kenë marrë një vendim që zotëri Kuçit t’ia formojnë një njësit ushtarak për ta dëshmuar veten ndaj luftës në Kosovë të cilën detyrë ai e ka kryer me përpikëri. Dobruna si rast të dytë ka përmendur emrin e Sherafedin Ahmetit i cili aso kohe ishte drejtor i të gjitha burgjeve në ish-Jugosllavi. Ai ka thënë se rasti i tij nuk ka shkuar për gjykim në duart e tij se po të shkonte pa dyshim se do ta dënonte pasi që ai njihej aso kohe për torturim të jashtëzakonshëm të shqiptarëve nëpër burgje.

Gjatë pjesës së parë të seancës prokuroi ka përfunduar parashtrimin e pyetjeve ndaj dëshmitarit Dobruna ndërsa në pjesën e dytë të seancës e cila pritet të vazhdoj në orën 14:15 pritet që avokatët mbrojtës ta marrin në pyetje dëshmitarin Dobruna.Në Gjykatën e Apelit në Prishtinë,  në sallën e improvizuar në “Kinemanë ABC 1” sot ka filluar rigjykimi ndaj ish-komandantit të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK), Fatmir Limajt dhe nëntë bashkëluftëtarëve të tij, i njohur si rasti “Kleçka”. (I.O/LajmeShqip.com)

*******************************************************

Prishtinë – (E plotësuar ) Po vazhdon sot procesi gjyqësore kundër Fatmir Limajt dhe ish-bashkëluftëtarëve të tij, të akuzuar për krime lufte, të njohur si rasti “Kleçka”.
Para trupit gjykues është duke dëshmuar, dëshmitari i mbrojtur, i identifikuar me shkronjën “A”, raporton KTV. Ai  nuk ka pranuar të jetë dëshmitar i prokurorisë. Megjithatë ka thënë se do t’u përgjigjet pyetjeve të prokurorit.

Rigjykimi i këtij rasti ka nisur javën e kaluar dhe të akuzuarit në seancën e parë ishin deklaruar të pafajshëm.

 Për këto akuza Fatmir Limaj ishte shpallur i pafajshëm nga Tribunali i Hagës dhe nga Gjykata e Qarkut në Prishtinë, por ai u kthye në rigjykim nga Gjykata Supreme, e cila ka pranuar si prova materiale edhe dëshmitë e Agim Zogajt, i njohur si dëshmitari “X”, të cilat, në gjykimin e kaluar ishin shpallur si të papranueshme.(LajmeShqip.com)