Lajme Shqip Tuesday, 15 October 2013 14:44

Tiranë- Për herë të parë një media e huaj publikon pamje të përpunimit të kanabisit në fshatin e njohur si “republika e drogës”, Lazarat.
Me përpunimin dhe tharjen e bimëve, siç duket edhe nga fotografitë, merren gratë e fshatit që për hir të së vërtetës, duken që i kanë duart e arta.
Është për të pasur zili puna e tyre në tharjen e gjetheve të kanabisit, me një rregullsi si ajo që mbahet për tharjen gjetheve të duhanit.
Fotografitë e publikuara nga “Deutsche Welle” janë shoqëruar me komentin e mëposhtëm, raporton Shqiptarja.

DW: “FSHATI I MARIHUANES NE SHQIPERI”

 

“Fermerët, në një fshat malor në Shqipërinë jugore, korrin rreth 900 ton kanabis çdo vit me një vlerë tregu të llogaritur nga 4-5 miliardë eurosh, edhe pse kultivimi i kanabisit atje është i paligjshëm.

Fshatarët e Lazaratit e mbrojnë veten e tyre duke i kërcënuar të huajt me armë.
Për vite të tëra, strukturat e ligjit me zor kanë ndërmarrë ndonjë hap për të parandaluar kultivimin e marihuanës.
Thuhet se kontrollin e tregtisë së saj e kanë rrjetet kriminale shqiptare dhe italiane, të mbrojtura në shumicën e rasteve nga gjyqtarë dhe politikanë kundrejt parave të paguara në dorë.
Një ekip kameramanësh nga “Journal Evropian” ka qenë ndër të parët që janë lejuar të hyjnë në këtë fshat.”