Lajme Shqip Monday, 24 December 2012 12:50

TIRANË – Inagurohet shtatorja e derdhur në bronz e Mbretit të parë të shqiptarëve, Ahmet Zogu. Shtatorja mbërriti në Shqipëri pas një muaji dhe dje u lartësua në fund të bulevardit që mban emrin e tij, mbi strukturën e ngritur, ku duhej të vendosej në kuadrin e festimeve të 100-vjetorit të Pavarësisë.

Pamja e shtatores u zbulua sot në një ceremoni zyrtare, nga Kryeministri Berisha dhe Princi Leka i II. Inaugurimi i bustit u la qëllimisht për paraditen e sotshme, pasi përkon me një datë historike të legalistëve. “Vendosja e bustit të Mbretit Zog përkon me 88-vjetorin e triumfit të Legalitetit. Më 24 dhjetor 1924, Ahmet Zogu riktheu legjitimitetin e fituar në zgjedhjet e dhjetorit 1923. 

Në ceremoninë e inaugurimit të shttores ishin të pranishëm figura të njohura të politikës. Fjalën hapësse e mbajti prinvi Leka Zogu i II, i cili gjatë fjalës së tij përshëndetëse tha se shtatorja do jetë shembull për të rinjtë. Kryeministri Berisha i njohu meritat Leka Zogut për ndërtimi ne shtetit të shqiptarëve, një një kohë kur në tryeza diplomatike po përgatitej shuarja e shqiptareve nga harta politike e Evropës.

“Ahmet Zogu qëndroi i palëkundur në anën e shqiptareve. Pas shpalljes së pavarësisë ky pasardhes i njërës prej familjeve më të shquara shqiptare, në vitet më të vështira të vendit do i të qëndronte palëkundur në mbështetje të Ismail Qemalit, te ndertimit te shtetit te shqiptareve. Ne nje kohe kur në tryeza diplomatik po pergatitej shuarja per fare e shqiptareve nga harta politike e Evropes, Zogu me nje grup burrash te shquar te kombit organizoi Kongresin e Lushnjes, themeloi qeverine, e cila u tha ‘Jo’ te gjitha traktateve copetuese te Shqiperise”, deklaroi Berisha.(B.W/LAjmeShqip.com)