Lajme Shqip Wednesday, 08 January 2014 13:30

Ministri i Jashtëm i Holandës ka nënshkruar një marrëveshje me homologun e tij kuban për hapjen e dialogut politik duke shkelur kështu vendimin e BE-së për të kufizuar vizitat e nivelit të lartë me vendin komunist.

Frans Timmermans në ditën e dytë të vizitës në këtë vend, i kërkoi BE-së që të rregullojë marrëdhëniet me Kubën. “Hanava ndër shekuj ka qenë pikë takimi mes Evropës dhe Amerikës dhe besoj se ka ende një rol të rëndësishëm për të luajtur.”

Ministri kuban, Bruno Rodriguez mirëpriti mundësinë për të mbajtur takime me interes të përbashkët.

Kuba – që prej kohës kur drejtimin e vendit e mori Raul Kastro në vitin 2008 pas tërheqjes së vëllait të tij Fidel Kastro – është kthyer në një zonë ekonomike të stilit kinez dhe po përgatit një ligj të ri për investimet e huaja.

Një delegacion biznesmenësh shoqëroi Timmermans, në vizitën e parë të një ministri të Jashtëm holandez që prej revolucionit kuban të vitit 1959.

Holanda është një mbrojtëse e fortë e të drejtave të njeriut dhe demokracisë dhe vazhdimisht ka mbështetur organizata disidentësh në Kubë. Gjithashtu ka pasur lidhje të forta tregtare me vendin ishullor, pasi Porti  Roterdamit ka shërbyer si pikë hyrëse për nikelin dhe eksporte të tjera për vende të ndryshme. Shkëmbi tregtar mes dy vendeve për vitin 2012 ishte 791 milionë dollar, që shumica i përket eksporteve ekskluzive të Kubës.

Në vitin 1996, Bashkimi Evropian miratoi “pozicionimin e përbashkët”, që kushtëzonte marrëdhëniet me Kubën deri në futjen e sistemit politik pluralist dhe respektimin e të drejtave të njeriut. Kuba e ka kundërshtuar një gjë të tillë duke e cilësuar “politikë të nëndheshme që kërkon të ndërhyjë në punët e saj të brendshme”, shkruan shekulli.

“Mendoj se dialogu është më i mirë se ta t’i kthejmë krahët”, tha Timmermans. “Mendoj se është koha që Evropa të rishikojë pozicionin në lidhje me Kubën dhe të shikohet nëse mund të negociojmë një pozicion të ri.”