Lajme Shqip Saturday, 05 April 2014 18:32

Lidhja e Historianëve të Deçanit ka reaguar ndaj vizitës që ka bërë kreu i Parlamentit të Shqipërisë Ilir Meta në Manastirin e Deçanit. Sipas tyre, paramilitarët serbë kishin kryer krime ndaj shqiptarëve pas pjesëmarrjes në mesha të këtij manastiri.

Më poshtë mund të lexoni reagimin e Lidhjes së Historianëve “Ali Hadri” nga Deçani, të nënshkruar nga Kryetari Selim Lokaj.

Kryesia e Lidhjes së Historianëve të Kosovës “Ali Hadri” dega në Deçan, reagon ashpër ndaj vizitës së Ilir Metës Kryetar i Kuvendit të Republikës së Shqipërisë, që i beri sot në orët e paraditës Manastirit të Deçanit.

Kryesia e LHK “Ali Hadri” dega në Deçan, i kujton Kryetarit të Kuvendit të Republikës së Shqipërisë Ilir Meta, se ishin prisit e këtije tempulli fetar që pikërisht në Manastirin e Deçanit, organizuan mesha kishtare, duke i lagur me uj dhe tymosur me qindra paramilitarë serb, të cilët me pas kryen krimet me të rënda ndaj popullsisë shqiptare në Kosovë.

Kryesia e LHK “Ali Hadri” dega në Deçan, i kujton Kryetarit të Kuvendit të Republikës së Shqipërisë Ilir Meta, se dje në Konferencën për shtyp me Kryetarin e Kuvendit të Kosovës Jakup Krasniqi, ndër të tjera tha : “…Dihet botërisht që ata që ushtruan genocid në Bosnje, në Kroaci, ushtruan genocidn edhe në Kosovë, dhe ne ne 16 prill, do të përkujtojmë në Kukës, 15 vjetorin e eksodit të jashtëzakonshëm të gati të mbi 1 milion qytetarëve të Kosovës në Shqipëri, për shkak të genocidit të ushtruar nga regjimi i Sllobodan Millosheviqit…”, kështu ata që benë thirrje për genocid, janë pristi e Manastirit të Deçanit dhe Kryepopi i saj Sava Janiqi, ndërsa Ju sot u takuat me te.

E kemi të qartë së sot e keni marrë bekimin e Kryepopit të Manastirit të Deçanit, por shumë me rendë për Ju zotëri Ilir Meta është mallkimi i qytetartë të Komunës së Deçanit.

Kryesia e LHK “Ali Hadri” dega në Deçan, nepërmjet kësaj komunikate për shtyp, i bënë thirrje Manastirit të Deçanit dhe Kryepopit Sava Janiqit, që të kërkojn falje për krimet dhe thirrjet që i bënë kundër qytetartë të Deçanit. Kërkimi i faljës, do të jetë një akt human dhe natyrshëm së çdi vizitë në këtë tempull fetarë, nuk do të vlejë me shumë së një fotografi rasti për kujtim.

Mbesim me shpresë, që se paku të kërkoni falje për një vizitë tek ata të cilët porositë për të bërë krime dhe për debimin e mijra shqiptarëve nga shtëpitë e veta./Express/