Lajme Shqip Thursday, 10 September 2015 08:03

Nuk është më sekret dokumentacioni që tregon vijën e re kufitare ndërmjet Kosovës dhe Malit të Zi, për të cilën qeveritë e të dyja shteteve kanë firmosur një marrëveshje dy javë më parë

Fqinji perëndimor i ka publikuar të gjitha dokumentet, nga të cilat konfirmohet se Kosova humb mbi 8 mijë hektarë, shkruan sot Koha Ditore.

Një ditë më parë Qeveria e Malit të Zi ia ka hequr statusin e dokumenteve të klasifikuara raportit që tregon punën trevjeçare të komisioneve që janë marrë me përcaktimin e vijës kufitare, pastaj marrëveshjes për kufirin, hartave topografike, si dhe përshkrimit tekstual të shtrirjes së kufirit shtetëror.

Dokumentet i kanë studiuar të mërkurën dy profesorë të Universitetit të Prishtinës, që ligjërojnë në Departamentin e Gjeografisë; Florim Isufi dhe Shpejtim Bulliqi, përcjell koha.net. Ata janë të profilizuar në gjeoinformatikë dhe hartografi.

I kanë gjeoreferencuar hartat e publikuara nga Qeveria e Malit të Zi dhe i kanë futur në GIS, sistem i përpunimit të hartave.

Pas kësaj kanë gjetur një gjë.