Lajme Shqip Wednesday, 20 November 2013 10:59

Pak vite më parë, shqiptarët vinin për të punuar dhe për të ndërtuar jetën në qytete të ndryshme të Greqisë.
Sot, grekët e papunë shkojnë në Shqipëri për të punuar.
Rroga atje është nga 400 deri në 500 euro.
Shumica e tyre janë të papunë prej vitesh: ata punonin dikur në fushën e ndërtimit ose ishin teknikë.
Tani, ata zgjedhin që të kalojnë kufirin dhe të punojnë që të fitojnë nga 7 në 20 euro në ditë.
Megjithatë, ka edhe zgjedhje të mira, për shembull kamerierët që paguhen deri në 40 euro në ditë në rajonet e Vlorës dhe Durrësit, ku, gjatë verës, turizmi është industria në rritje e vendit fqinj.
Presidenti i organizatës së shqiptarëve, “Iliria”, konfirmoi në një intervistë për revistën Tahidromos se “vala e emigracionit” ndodh gjatë muajve të verës.
Ai tha gjithashtu se shumë shqiptarë po kthehen në shtëpi, por jo përkohësisht; të tjerë duan të kthehen vetëm përkohësisht në pritje që Greqia të dalë nga kriza dhe gjërat të bëhen më mirë.
Një banor i Nea Ionia, ishte i papunë prej tre vitesh dhe majin e shkuar ai doli jashtë në kërkim të punës.
Më pas, një mik i tij që ka në pronësi një tavernë në Shqipëri, i tha që të shkonte në Shqipëri.
Pa e menduar dy herë, ai bëri dokumentet e nevojshme dhe shkoi në Shqipëri në shtator.
Atje ai punoi si kamerier duke fituar 35 euro në ditë pa paguar për akomodimin.
Sipas familjes, ambienti ishte shumë i mirë për shkak se kultura e shqiptarëve ka shumë ngjashmëri me kulturën greke. (Greek Reporter)