Lajme Shqip Tuesday, 13 August 2013 12:01

Tiranë – Avokati i Popullit organizoi sot paradite një tryezë të rrumbullakët ku bën thirrje pë zgjidhjen e situatës ku ndodhen më shumë se 37 familjet rome të cilat u dëbuan nga kampi që kishin ngritur tek ish ndërmarrja artistike pasi trualli ishte pronë private.
Në tryezë janë të ftuar edhe Ambasadori i BE-së, Ettore Sequi, përfaqësues nga Ambasada amerikane, si dhe përfaqësues nga Prokuroria e Përgjithshme dhe Ministria e Punës dhe Cështjeve Sociale

Avokati i Popullit tha se “romët po dëbohen padrejtësisht” dhe i kërkoi Burgajt të hetojë, raporton Shqiptarja.

“Duhet zgjidhje emergjente për çështjen e romëve. Duhet të përmbushim kriterin e 11 për marrjen e statusit”- tha Totozani, i cili bëri një panoramim të situatës së familjeve rome, ku fillimisht kanë qenë 67 familje, 30 u larguan, 37 familje kanë mbetur pa mundësi strehimi.

“Familjet rome po kalojnë momente të vështira, dhe dëbimi i tyre është i padrejtë. Koha nuk pret, duhet zgjidhje”- nënvizoi më tej Totozani.

Në emër të Federatës së romëve, Xheladin Taço kërkoi ndihmën e ndërkombëtarëve.

Edhe ambasadorët e huaj, shprehën shqetësimin për situatën. “Jemi të shqetësuar për aktet e shpërguljes së familjeve rome. Të gjenden zgjidhje për to”- tha zv/ambasadori amerikan i pranishëm në tryezë.

Një përfaqësues i Prokurorisë së Përgjithshme tha se po analizohen të dhënat që janë mbledhur këto ditë për mundësinë e hetimit.
Nga ana e tij përfaqësuesi i Ministrisë së Punës propozon që romët të shkojnë të jetojnë në çadra që do ngrihen në Sharrë dhe shtëpi me qera ose do ngrihen shtëpi prej druri.