Lajme Shqip Tuesday, 28 June 2011 14:38

Tiranë – Nuk ka lëvizur kuota e vlerësimit për lirinë e medias në Shqipëri, sipas organizatës “Freedom Houese”. Ajo vazhdon të mebtet 4.00.

Mediat shqiptare kanë përparuar teknologjikisht, por kanë mungesë të pavarësisë dhe transparencës së burimeve financiare, gjë që sjellë shqetësime të njëjta si në vitin 2010.

Gjithashtu, përdorimi i formateve dhe multimedia në internet për të dhënë informacion, u rrit gjatë vitit. Megjithatë, nuk ishte ky rreziku i keqpërdorimit të këtyre formave të zhvillimit në shpërndarjen e informacionit.

Në një raport të “Freedom House” thuhet se lidhjet e forta qeverisë për karrigen mëparshëm dhe të tanishme të Këshillit Kombëtar të Radios dhe Televizionit (KKRT) tregoojnë se ky institucion është ende larg nga të qenit i pavarur.

Gazetaria pavarur është e rregulluar dhe e praktikuar pak në Shqipëri, duke e rritur kështu edhe më tej varësinë e gazetarëve nga pronarët e medieve, raporton “Freedom Houese”.

Kjo organizatë ka bërë të ditur në raport se shërbimi i transmetuesit publik, Radio Televizioni Shqiptar (RTSH), ka mbetur i pazhvilluara në aspektin e teknologjisë dhe të përmbajtjes së programit në krahasim me transmetuesit privatë. Sipas Frredom Houese, programet e informacionit në RTSH janë të paragjykuara, duke siguruar mbulim të tepruar të aktiviteteve të qeverisë ose të përfaqësuesve më të lartë politikë dhe duke iu dhënë hapësirë më ​​të vogël akterëve të tjerë publikë.

Sipas raportit të “Freedom Houese”, gjatë vitit 2010, reklamat e financuara nga shteti ishin të kufizuara në dy ose tri kompani të mediave, gjë që përbën një monopol dhe pakëson burimet në dispozicion të operatorëve të mediave të tjera.

Vlerësimi i “Freedom House” për lirinë dhe pavarësinë e medias në Shqipëri ka mbetur në kuotën 4.00. (LajmeShqip.com)