Lajme Shqip Saturday, 19 October 2013 10:09

 

Për herë të parë një ekip i DW sjell pamje ekskluzive nga fshati i Lazaratit, i cilësuar si fshati i drogës

Një erë e rëndë të pret sapo hyn në fshatin e Lazaratit. Është era e marihuanës. Në fshatin në malet në jug të Shqipërisë kultivohet droga shumë e kërkuar. Thuajse të gjithë këtu jetojnë prej saj, ndonëse edhe në Shqipëri kultivimi privat i marihuanës është i paligjshëm.

Zakonisht banorët e fshatit nuk pranojnë të flasin me të huajt. Ne jemi i pari ekip xhirimi që mund të shohë çfarë bëhet këtu, i pari qëkurse në fshat praktikohet kjo bujqësi e veçantë.

Jemi miq te një familje që tashmë prej dhjetë vjetësh merret me kultivimin e marihuanës. Kjo familje prodhon çdo vit rreth 1000 kilogramë marihuanë. Një biznes fitimprurës ky, por familja nuk ka dëshirë të flasë për shifra. Sidoqoftë, nga vjelëset ne mësojmë se kjo punë ia vlen: ato fitojnë gjashtë herë më shumë nga sa mund të merrnin për punë të tjera.

Çmimi për një kilogram marihuanë është rreth 300 euro.

Shpjegimet për pyetjen se si është e mundur që të kultivojnë drogë pa pengesë në Lazarat, janë të pakta.
Por sipas kultivuesve të marihuanës në Lazarat kjo është një mënyrë për të mbijetuar në fshatin me popullsi të madhe dhe pa perspektivë.

Sot Lazarati gëzon një status të veçantë. Deri tani nuk ka pasur asnjë arrestim, ligji dhe drejtësia këtu nuk vlejnë, na thonë banorët.
Kontrolle policie ka vetëm në fshatrat fqinjë. Katër tonë marihuanë u sekuestruan vitin e kaluar, një pjesë e papërfillshme në krahasim me sasinë që kontrabandohet në drejtim të Evropës.

Një nga të intervistuarit tanë mendon se e di përse autoritetet nuk i japin fund situatës në Lazarat. Sipas tij, ata e tolerojnë kontrabandën, sepse pas saj qëndrojnë kontrabandistë të fuqishëm droge nga Italia, Greqia dhe Gjermania.

Disa të dhëna flasin për teorinë e tij: fshatarët në Lazarat e marrin farën për bimët e marihuanës ekskluzivisht nga Italia.
Për të parë sesa është fitimi i mafies në këtë biznes, hetues fiskalë italianë kanë fluturuar me avionë matës mbi plantacionet e Lazaratit.

900 tonë mariuanë prodhojnë fshatarët në Lazarat çdo vit.

Vlera e përllogaritur e tregut: 4.5 miliardë euro. Sipas zërave që qarkullojnë në Shqipëri edhe disa politikanë të nivelit të lartë me gjasë përfitojnë nga tregtia e drogës, hotelet luksoze në bregdet janë në pjesën më të madhe objekte për larje parash dhe një raport i shërbimit të fshehtë për lidhjet e bosëve të mafies me politikanët mbahet prej tre vjetësh i mbyllur.


Albania: Marijuana Village by tvnportal