Lajme Shqip Thursday, 06 September 2012 11:37

Dubravë – Mbi 700 të burgosur në Burgun e Dubravës kanë hyrë sot në ditën e dytë të grevës së urisë.

Kreu i Shërbimit Korrektues  Resmi Hoxha tha se kërkesa e tyre për të futur amnistinë si kategori kushtetuese është në proces të rregullt për tu realizuar.

Kreu i  Këshillit për të Drejtat  e Njeriut Bexhet Shala ka thënë se  mungesa e amnistisë ka shkelur rëndë të drejtat e njeriut në Kosovës. Ai ka theksuar se  mungesa e këtij instituti juridik nuk ka ulur aspak nivelin e  kriminalitetit në Kosovë. Nëse Parlamneti vendos që amnistia të jetë kategori kushtetuese në Kosovë, ajo nuk do të mund të  ndodhë brenda këtij viti për shkak se Komisini për Ndryshime  Kushtetuese ka paraljëmruar se do të ketë vonesa në vendimin për këtë çështje.

Asnjë i burgosur në Qendrën Korrektuese në Dubravë nuk do të jetojë, nëse vazhdojnë grevën e urisë për ligjin për amnisti. Kjo për faktin se amnistia e ngritur si çështja nga zëvendëskryeministri dhe ministri i Drejtësisë, Hajredin Kuçi, nuk ka gjasa që të hyjë si kategori kushtetuese, e më pas të rregullohet edhe me ligj brenda pak ditësh.

Madje sipas, ekspertëve dhe ligjvënësve kosovarë, procedura e amnistisë nuk ka gjasa që të ndodhë brenda këtij viti, sepse deri në miratimin e ligjimit në Kuvend duhet të bëhet një “odisejadë” deri në vitin 2013.

Ministri i Drejtësisë, Hajredin Kuçi, u ka premtuar të burgosurve se shumë shpejt çështja e amnistisë do hyjë si ndryshim kushtetues, e më pas të bëhet edhe ligji për amnisti.

E për të treguar që ka mbajtur fjalën, por janë procedurat ato që kanë vonuar procesin, ministri Kuçi ka thënë për “Zërin”, se propozimi i tij është miratuar nga Qeveria dhe se ai është dorëzuar në Kuvend, nga i cili më pas varen procedurat e mëtejshme. (LajmeShqip.com)