Lajme Shqip Tuesday, 18 September 2012 14:29

SHKODER – Mitropolia Katolike e Shkodrës, Sapës dhe Lezhës ka marrë një vendim të rëndësishëm, me qëllim frenimin e fenomenit të gjakmarrjes. 

Nëpërmjet një deklarate për mediat, e Shkodrës, Sapës dhe Lezhës shpalli dekretin, i cili çkishëron të gjithë katolikët shqiptarë që kryejnë vrasje në emer të gjakmarrjes. Vendimi ekstrem i kishës katolike synon që të ulë tensionet dhe të minimizojë vrasjet, të cilat në zonën veriore po marrin dita ditës jetë njerëzore. 

Fenomeni i gjakmarrjes cdo ditë dhe me i thekusar në Shqipëri sidomos në veri. Familje të tëra të ngujuara, fëmijë të pashkolluar, femra që bëjnë rolin e femrës dhe të burrit për të mbijetuar, sy të përlotur, klithma, vuajtje, dëshpërim, njerëz të pa shprese, janë pasoja të gangrenës së gjakmarrjes. 

Sipas të dhënave nga Ministria e Arsimit gjatë këtij viti 1621 fëmijë kanë braktisur bankat e shkollës. Pjesa më e madhe e nxënësve që braktisin shkollën janë meshkuj, ndërsa vajza janë vetëm 253. Sipas institutit “Shtëpia e Drejtësisë dhe Pajtimit Kombëtar”, rreth 700 familje shqiptare vuajnë nga fenomeni i gjakmarrjes. 

Rasti më ekstrem i vrasjes për gjakmarrjes në Shkodër është ai i vrasjes së 17 vjecares Marie Cuku dhe gjyshit të saj, Kolë Cuku 70-vjec, të cilët u ekzekutuan vetëm se dolën për të punuar tokën disa metra larg banesës së tyre ku ato ishin ngujuar.

Si një traditë e trashëguar nga drejtësia primitive, fenomeni i gjakmarrjes ne dy dekadat e fundit ka dëshmuar rast pas rasti e ne tërësi edhe defekte te luftës kundër kriminalitetit dhe mosbesimin qe ka komuniteti ndaj policisë dhe drejtësisë. Vitet ’90 si vite me kriminalitet te larte dhe ne rritje u shoqëruan me një numër të madh vrasjesh në emër të vetegjyqsisë dhe anarkisë. Jo pak raste të vrasjes për gjakmarrje u riaktivizuan pas disa vendimeve gjyqësore, me masa dënimi minimale ndaj autorëve, që kishin kryer krime të rënda. (LajmeShqip.com)