Lajme Shqip Saturday, 03 December 2011 19:40

Prishtinë-Qeveria e Kosovës, përmes një komunikate ka konfirmuar se raundi i tetë i dialogut teknik në mes të Republikës së Kosovës dhe Serbisë, i ndërmjetësuar nga Bashkimi Evropian dhe me pjesëmarrjen e SHBA-ve, ka rezultuar me marrëveshjen për Menaxhimin e Integruar të Kufirit. Njëherësh thuhet se ka përparime lidhur me zbatimin e marrëveshjeve të arritura në raundet e kaluara.

“Në këtë raund është provuar t’i jepet zgjidhje po ashtu çështjes së Bashkëpunimit Rajonal, Telekomunikacionit dhe Energjisë, por pa sukses, ngase pala serbe ka treguar jogatishmëri, duke u përpjekur që të propozoj zgjidhje në shpërputhje me realitetin në Kosovë dhe rajon si dhe në kundërshtim me parimet evropiane”, thuhet në komunikatë.

Marrëveshja për Menaxhimin e Integruar të Kufijve, vijon komunikata, është arritur në harmoni me Kushtetutën e Republikës së Kosovës, ligjit dhe strategjisë së Kosovës për Menaxhimin e Integruar të Kufirit, dhe plotësisht në frymën e standardeve të larta evropiane dhe në përputhje me Traktatin e Lisbonës, legjislacionin dhe kritereve BE-së. Në komunikatë thuhet se kjo marrëveshje ka të bëjë me bashkëpunimin mes dy shteteve, Kosovës dhe Serbisë, sipas konceptit evropian për menaxhimin e kufirit ndërshtetëror mes dy vendeve dhe se me pranimin e marrëveshjes Serbia praktikisht ka njohur kufirin ndërshtetëror me Kosovën.

Më tutje thuhet se shteti i Kosovës tashmë zbaton marrëveshje të tilla me shtet tjera fqinje, Maqedoninë dhe Shqipërinë, si dhe së shpejti pritet të nënshkruhet marrëveshja me Malin e Zi. “Delegacioni Kosovës është angazhuar për gjetjen e zgjidhjeve në dobi të interesave shtetërore të Kosovës si dhe në përmbushje të standardeve evropiane për fqinjësi të mirë dhe stabilitet rajonal”, thuhet në fund të komunikatës.