Lajme Shqip Thursday, 29 March 2012 13:55

Qeverisje me taksa të ulëta, por…nuk është krejt kështu. Duhen edhe përjashtime.

“Duhet të adaptojmë një qëndrim shumë të vendosur dhe serioz për trajtimin e mbetjeve në vend”, tha të enjten Kryeministri Sali Berisha, ndërsa u shpreh edhe për rritjen e taksës së gjelbërimit.

Gjatë një takimi me prefektët dhe kryetarët e qarqeve, Berisha tha se, edhe pse mbetet një mbështetës i fuqishëm i taksave të ulëta, qeveritarët vendorë duhet të rishikojnë taksën për mjedisin.

“Duhet të paguajmë pak më shumë për një mjedis të pastër”, tha Berisha.

Ai kërkoi që problemi i plehut në zonat rurale dhe ai i mbetjeve urbane të konsiderohet me prioritet dhe të praktikohen ndërhyrje emergjente, duke përcaktuar vendodhjet ku do të hidhen ato.

“Nuk ka gjë më të shëmtuar sesa hedhja e mbetjeve dhe plehut në rrugën kombëtare që të sjellë drejt qytetit”, tha ai.

Në këtë drejtim, Berisha kërkoi që qeveritarët vendorë të përcaktojnë për çdo komunë, zonat e hedhjes së plehrave, ndërkohë që duhet të bëhet gjithçka për krijimin e impianteve për përpunimin e tyre.

Kryeministri kërkoi që të shënohet një kthesë rrënjësore në qëndrimin ndaj mjedisit, duke sjellë në vëmendje se “data 20 prill është shpallur si dita e Shqipërisë së pastër”.

“Të gjitha projektet që kanë lidhje me mjedisin, projektet për impiantet e përpunimit të ujërave të zeza dhe landfilldet duhet të kenë përparësi absolute. Ne duhet të vendosim një kapitull të ri në qëndrimin ndaj plehrave”, tha Berisha.