Lajme Shqip Monday, 24 December 2012 17:06

TIRANË- Kryeministri Sali Berisha ka deklaruar sot se do t’i kërkojë qeverisë të shtyjë me tre muaj afatin e funksionimit të komitetit për 100 vetorin e Pavarësisë.

Në mbledhjen e këtij komiteti, duke deklaruar gjithë festimet madhështore për 100 vjetorin e pavarësisë, Berisha ka theksuar se mbetën ende detyra pa u realizuar, si Muzeu i Spacit, puna për martirët e besimit në zot, apo për studentët e dhjetorit ’90.

“Me gjithë përpjekjet tona për të përmbushur plotësisht detyrimet mbetet punë për t’u bërë dhe unë me miratimin tuaj do t’i kërkojë qeverisë të zgjasë afatin e këtij komiteti dhe për tre muajt që vijnë. Më pas vendi hyn në fushatë elektorale. Por janë për tu dhënë përgjigje disa problemeve që në Komitet ramë dakord. Muzeu i Spacit, duhet detyrimisht të ndërtohet në homazh të pjesës më të dhimbshme të historisë sonë, të barbarisë së luftës së klasave që përjetuan shqiptarët”- tha Berisha.

Kthimi i eshtrave te Sami Frasherit

Ai ka theksuar se duhet te behet gjithcka per kthimin e eshtrave te Sami Frasherit ne atdhe. “Rikthimi i eshtrave të Sami Frasherit në Shqipëri, ai është gjeni i doktrinës së Shqipërisë perëndimore. Libri i tij është dokumenti themelor i të sotmes dhe të ardhmes shqiptare. problemi eshte pak i komplikuar se ka familjare te tij, te suksesshem ne fushat ku punojne”- tha Berisha.

Te kthejme koken e Ali Pashes

Berisha, pasi ka kerkuar nga ministri i Kultures te behet gjithcka qe bashkeshortja e Ismail Qemalit te rivarroset prane bashkeshorrtit te saj, ka deklaruar se duhet te behet gjithcka të kthehet nga Stambolli koka e Ali Pashës.

“A do varroset ne Tepelene, apo ne Muzeun Kombetar kjo ehste ceshtje tjeter, por koka e tij duhet te kthehet ne atdhe. Ai është një nga personalitete me peshën më të vecantë. Nëse marrim historinë pas vdekjes së Skënderbeut, historia jonë u transferua në Stamboll, por shkoi drejt harresës historike, rrezikonim të mbeteshim në harresë si komb. Ali Pasha. Bonaparti tregoi interes të vecantë për pashain e Janinës. Në të gjithë përpjekjen e tij, ky strateg i madh i tha botës se ky komb është i pamposhtur”- tha Berisha.

Eshtrat e Mit’hat Frasherit

“Të sillen eshtrat e Mit’hat Frashërit, shkrimtarit, publicistit, një nga njerëzit më mendjendritur të letrave dhe kulturës sonë”- ka thene Berisha ne vijim te fjales se tij ne mbledhjen e Komitetit te 100 vjetorit.

Sipas tij, i biri i Abdyl Frashërit ka një kontribut shumë të madh, mbetet simbol i atdhetarit të flaktë, gjeniut në veprat tonë, politikan për të cilin ideologjia sunduese për shqiptarët duhet të ishte ajo kombëtare. “E la me dëshirë të varrosjes në oborrin e Institutit Albanologjik ku dhuroi bibliotekën më të pasur të kohës, ne duhet ta sjellim, lidhur me varrimin, ndofta pranë të atit do të ndihej më i lumtur”- tha ai.(P.O/LajmeShqip.com)