Lajme Shqip Thursday, 26 September 2013 14:47

 

Ish- Kryeministri Sali Berisha, përsëriti në seancën e Kuvendit faktin se statusi i vendit kandidat për në BE po pengohet për shkak se po preket ligji për shërbimin civil.

 

Berisha tha se është duke u përgatitur një akt normativ për të rrëzuar konsensusin e arritur për këtë ligj.

 

“Statusi është i sigurt. Është gabim fatal nëse ne ndërmarrim veprime për ta shtyrë atë. Ju garantoj që dënojmë vendin në këtë mënyrë. Ministri i Jashtëm, bashkë me Kryeministrin, kanë mashtruar 100 përqind në Bruksel. Korpusi i nëpunësve civilë është një pasuri e madhe,” tha Berisha.

 

Ai akuzoi se në krye të Departamentit të Administratës Publike është vënë një i Bashkisë së Ramës.

 

Berisha shkoi më tej kur tha se po hiqen nga puna edhe socialistët, pasi kjo drejtori e ka pasur gjysmën me socialistë.

 

Fjalës së Berishës iu përgjigj kryetari i Kuvendit, Ilir Meta, që e quajti Berishën bashkëkryetar të opozitës. Më herët Berisha e kishte quajtur Metën bashkëkryetar të mazhorancës.

 

“E vlerësoj shumë shqetësimin tuaj zoti bashkëkryetar i opozitës, që do të ndalësh socialistët që kanë ardhur në pushtet, për të larguar socialistët që ishin në punë,” tha Meta.

 

Ai shkoi edhe më tej kur tha se nuk do e zbatojë rregulloren e Kuvendit për Berishën, që nënkupton se ai do të flasë sa herë të dojë.

 

Pas këtij debati, Sali Berisha u largua nga salla e Kuvendit.

 

Në një deklaratë të shkurtër për mediat, Berisha tha se “ecjen dhe notin i bëj pa asnjë përtesë”.

 

I pyetur nga gazetarët nëse Berisha është bashkëkryetar i PD-së, përgjigja e ish- Kryeministrit ndaj gazetares ishte arrogante: “Je zëdhënëse e zotit Meta”.

 

Ndërkohë në Kuvend u hoq nga rendi i ditës diskutimi për lirimin nga detyra të dy ish-anëtarëve të KQZ-së, Denar Biba dhe Albana Shtylla.

 

“Kjo pikë nuk ka qenë në rendin e diskutuar prej nesh. Konferenca e Kryetarëve nuk është njoftuar, por edhe ditën e mbledhjes kemi lënë vetëm miratimin e komisioneve dhe këshillave”, tha Paloka.

 

Opozita shkoi më tej kur akuzoi se ky ishte një shpërblim për dy ish- anëtarët e KQZ-së për veprimet e tyre.

 

Kurse Ilir Meta tha se nuk mund të mbahet me pahir në detyrë dikush që kërkon të largohet.

 

“Kjo ka të bëjë me vetë kërkesën e të interesuarve, të cilët nuk mund t’i mbajmë me pahir si anëtarë të KQZ-së. Nëse ju mendoni se kjo është shkelje e rregullores, mendoj se do ishte mirë të respektohen të drejtat e njeriut, se nuk mund të mbash me pahir një njeri në një detyre kur kërkon të largohet prej saj”, tha Meta.

 

Opozita e ndezi debatin për këtë çështje për shkak se Albana Shtylla, një nga anëtarët e dorëhequra të KQZ-së, përflitet se do të shkojë si Sekretare e Përgjithshme e Kuvendit.

 

Pavarësisht debatit, kjo kërkesë e opozitës gjeti konsensusin e maxhorancës dhe u vendos heqja nga rendi i ditës së kësaj pike.

 

Seanca u mbyll me votimin e Vangjel Dules si nënkryetar i Kuvendit të Shqipërisë. Dule mori 104 vota pro.

 

Po ashtu u miratuan me 120 vota pro dhe asnjë kundër përbërja e komisioneve të përhershme të Kuvendit të Shqipërisë.

 

Gjithashtu është miratuar edhe përbërja e sekretarive të Kuvendit të Shqipërisë, me 117 vota pro.