Lajme Shqip Wednesday, 19 September 2012 16:14

Tiranë – Kryeministri Sali Berisha propozoi sot, gjatë mbledhjes së qeverisë, që të dërgohet në Kuvend për miratim ligji që të përcaktojë dënim përjetë ndaj çdo atentatori apo vrasësi të efektivave të policisë.

Duke iu referuar ngjarjes së vrasjes së Kryekomisarit Adem Tahiraj në krye të detyrës, Kryeministri theksoi se, “ky ndryshim është i domosdoshëm dhe besoj dhe shpresoj se opozita do ta votojë atë”.

“Të ngresh dorë kundër dhe të ekzekutosh një njeri që po kontrollon, që po bën detyrën, meriton ndëshkimin më maksimal. Ne nuk kemi ndëshkim kapital, por kemi ndëshkim përjetë. Ky nen duhet të dërgohet sa më parë në Kuvend dhe kjo është dhe mbështetja e madhe që policia e shtetit meriton”, tha Berisha.

Kryeministri gjithashtu përsëriti akuzën e tij ndaj ish-Presidentit Bamir Topi dhe ish-kreut të KLD-së Kreshnik Spahiu. “Vrasësi i komisarit rezulton se ishte liruar me kërkesë të Kreshnikut të KLD-së, të Topit dhe faqeziut të tij. Pse e liroi? I duhej për të mbajtur banditët. Ndaj dhe vinin gjykatësit në presion, ose i shpërblenin me emërime.

Kam besim të plotë tek drejtësia, ndiqeni këtë rast, mos u përbaltni, prokurori ka qëndruar, ka treguar ndërgjegje personale dhe nuk ka kërkuar eskortë, ka patur ligjin si mburojë, por hanxharët e KLD-së urdhëruan moszbardhjen e vendimit. Janë tre fëmijë që humbën babain e tyre, efektivat komisarin më të ndeshëm, më të vendosur, sepse bajlozët e krimit në pushtet duhet të rekrutonin veasësin. Por unë ju them se beteja me krimin është e pashmangshme”, tha Kryeministri Berisha.

E dyta ka të bëjë me ndryshimin e nenit që penalizon hakmarrjen dhe gjakmarrjen si krim që duhet dënuar vetëm me burgim të përjetshëm. Aktualisht, Kodi Penal, i ndryshuar ne vitin 2007 me nismen e shoqerise civile, e perfaqesuar nga Forumi per Mendimin e Lire, parashikon denim alternativ jo me pak se 20 vjet burg ose burgim te perjeteshem, si dhe 3 milionë lekë gjobë.

Por duke u nisur edhe nga vrasja per gjakmarrje e nje adoleshenteje ne Dukagjin, pak jave me parë, Kryeministri Berisha kerkoi penalizim maksimal dhe taksativ per krimin e hakmarrjes dhe gjakmarrjes.

“Vrasja per hakmarrje duhet te marre ndeshkimin maksimal. Prita qe vrau vajzen ne Dukagjin ishte prite ndaj nje shoqerie te lire. Une besoj se edhe ne kete rast, si vend na takon te kemi nje denim me te vecante se te tjeret.  Shpresoj qe edhe opozita ta pranoje dhe ta votoje. Nuk shkohet perpara me kete trashegimi thellesisht negative”, tha Berisha.

Por ka edhe nje aspekt tjeter, qe, megjithese ligji ekziston dhe eshte i rrepte, nuk duket se zbatohet nga organet pergjegjese. Kanosja per hakmarrje dhe gjakmarrje ose nxitja e ketyre veprave penale denohet me burgim, por, deri tani, megjithese ligji eshte ashpersuar, nuk ka asnje statististike per zbatimin e tij, edhe pse nje studim i Forumit per Mendimin e Lire ka faktuar se, kryesisht ne rrethin e Shkodrës, janë te ngujuar me dhjetëra familje per shkak te frikes nga gjakmarrja. (LajmeShqip.com)