Lajme Shqip Thursday, 06 March 2014 15:00

Bashkimi Evropian shumë shpejt do të vendosë për mandatin e EULEX-it dhe formatin e tij të ri. Ndërsa për krijimin e një Tribunali për krime në Kosovë do të vendoset deri në fund të vitit, edhe pse autoritet në Kosovë janë shprehur kundër Tribunalit, por jo zgjatjes sëmandatit të EULEX.

Në strukturën e BashkimitEvropian vazhdon debati rreth rishikimit të mandatit të EULEX-it, por edhe krijimit të një Tribunali për Krimet në Kosovë. Për të paktën edhe dy vite sistemi kosovar i drejtësisë nuk do të ketë mundësi të merret vetë me të gjitha krimet.

Ppër zyrtarët e Bashkimit Evropian edhe zgjatja e mandatit të EULEX, dhe Tribunali mbesin alternativë.

“Formati i ardhshëm i EULEX-it duhet të reflektojë faktin se sundimi i ligjit, do të vazhdojë të jetë një nga dimensionet kyçe të së ardhmes së Kosovës dhe procesit të saj të integrimit në BE. Kështu që ne do të duhet të presim të dyja, Rishikimin Strategjik të EULEX dhe hetimet e Ekipit të Taks Forcës Speciale, e cila po heton akuzat e raportit të ish senatorit ët Këshillit të Evropës Dick Marty për të vendosur rreth mandatit të EULEX-it dhe Tribunalit”, i ka thënë Radio Kosovës, zëdhënësi i EUSR Stojan Pelko.