Lajme Shqip Tuesday, 04 June 2013 09:47

New York – Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara do të shqyrtojë nga mesi i këtij muaji raportin më të ri të Sekretarit të Përgjithshëm Ban Ki-moon lidhur me zhvillimet në Kosovë, ku ai “e mirëpret marrëveshjen e parë mbi parimet e normalizimit marrëdhënieve”, që u arritë më 19 prill në dialogun e ndihmuar nga Bashkimi Evropian. Në takimin e Këshillit të Sigurimit pritet të marrë pjesë edhe delegacioni i Kosovës nën udhëheqjen e kryeministrit Hashim Thaçi.“Kjo është një arritje historike”, shkruan sekretari Ban dhe përgëzon udhëheqjen politike në Prishtinë dhe Beograd të cilët thotë se ”treguan durim, largpamësi politike dhe udhëheqjen e duhur për të bërë të mundur një përparim të vërtetë”,

“Rezultatet e arritura në dialog hapin rrugën për normalizimin afatgjatë të marrëdhënieve midis Beogradit dhe Prishtinës”, thekson Ban. Ai thotë se një frymë e njejtë kompromisi, vendosmërie dhe vullneti të mirë duhet të mbizotërojë edhe në zbatimin marrëveshjes… zbatimin e saj praktik në të dyja anët e lumit Ibër’, shkruan ai, transmeton RTK.
Ban më tej jep një kronologji rutinore të zhvillimeve tremujore, në veri të vendit, të sigurisë së përgjithshme, sundimit të ligjit, të kthimit të të zhvendosurve, të trashëgimisë kulturore dhe fetare dhe të të drejtave të njeriut.
Kryeministri Thaçi nga fillimi i javës së ardhshme fillon një vizitë zyrtare në Shtetet e Bashkuara me takime të nivelit të lartë në Washington, pastaj në shtetin Iowa, partner ushtarak i Kosovës për ta përfunduar atë me pjesëmarrjen në seancën për Kosovën në Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara në New York.