Lajme Shqip Thursday, 16 August 2012 13:18

Prishtinë – Ambasadorja e re të Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Kosovë, Tracey Jacobson ka thënë të enjten se që nga shpallja e pavarësisë, Kosova ka arritur përparim të jashtëzakonshëm, duke shprehur gjithashtu përkushtimin që së bashku me udhëheqësit e Kosovës mund të qojnë përpara sundimin e ligjit dhe të vendosin themele të forta të demokracisë.

Jacobson, këto komente i bëri gjatë dorëzimit të letrave kredenciale, Presidentes Republikës së Kosovës, Atifete Jahjaga. Jacobson, e ka ndier veten krenare që përfaqëson Presidentin Obama dhe SHBA-të, gjithashtu ka thënë se SHBA-të janë krenare ta quajnë Kosovën mike.

Ajo duke folur për përparimin që ka bërë Kosova që nga viti 2008, ka thënë se në Kosovë ka një përparim të jashtëzakonshëm. “Është me të vërtet kënaqësi që jam këtu në ceremoninë zyrtare të prezantimit të letrave kredenciale, ilustron pak nga përparimi i jashtëzakonshëm që Kosova ka arritur prej shpalljes së pavarësisë. Gjatë kohës sime të shkurtër këtu, vetëm sa kam vërejtur edhe llojshmërinë dhe pasurinë që e ka Kosova”, ka theksuar Jacobson.

Ajo ka shtuar se mirëpret angazhimin në biseda të shumta me politikanë e biznese, si dhe me shoqërinë civile. Ajo beson se duke punuar së bashku me liderët e Kosovës, do të mund të ketë përparim në sundim të ligjit. “Jam e bindur që duke punuar së bashku në partneritet, udhëheqësit e Kosovës mund të qojnë përpara sundimin e ligjit dhe të vënë themele të forta për një të ardhme të begatshme, stabile dhe demokratike”, ka thënë ajo.

Nga ana tjetër, presidentja e vendit, Atifete Jahjaga me rastin e paraqitjes së letrave kredenciale, i ka uruar ambasadores në Republikën e Kosovës, Tracy an Jacobson, punë të mbarë dhe sukses. Ajo ka shtuar se në këtë detyrë dhe mision shumë të rëndësishëm, Jackobson do të vazhdojë punën e mirë që kanë bërë të gjithë ambasadorët dhe përfaqësuesit diplomatik të Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Kosovë.

Sipas saj për Republikën e Kosovës, zhvillimi i marrëdhënieve shumë të mira dhe miqësia e përhershme me SHBA-të është qenësore në zhvillimin tonë si shoqëri dhe si shtet demokratik i të gjithë qytetarëve. “Përkrahja dhe ndihma e vazhdueshme e SHBA-ve vlerësohet lartë nga populli ynë në rrugë tonë të çlirimit, të pavarësimit dhe për liri, si zgjidhje e drejt që Republika e Kosovës si shtet sovran dhe i pavarur me sovranitetin dhe integritetin e garantuar, është faktor paqeje dhe stabiliteti, që zhvillon marrëdhënie të mira fqinjësore dhe bilaterale me shumë shtete, të cilat tashmë e kanë njohur pavarësinë e vendit”, ka thënë Jahjaga.

E para e vendit ka thënë se Kosova duke qenë një vend demokratik i gjithë qytetarëve të saj pa dallim, synon edhe integrimin në strukturat euro-atlantike dhe në Bashkim Evropian. “Edhe me këtë rast dëshiroj të theksoj, se Republika e Kosovës si shtet demokratik i të gjithë qytetarëve të saj të lirë dhe të barabartë, pa dallim përkatësie etnike, e fetare, është e sigurt në rrugën e saj të integrimeve euro-atlantike dhe Bashkim Evropian, po jep kontribut shumë të rëndësishëm që vendi i ynë t’i plotësojë të gjitha obligimet e veta dhe t’i arrijë të gjitha standardet që me sukses të kapërcejë të gjitha fazat deri në anëtarësimin e plotë në Bashkimin Evropian dhe në NATO”, ka theksuar presidentja.

Për më tepër ajo ka shtuar se për vendin tonë krahas zhvillimit ekonomik dhe përparimit të përgjithshëm dhe sistemit të mirë të arsimit, të shëndetësisë dhe të fushave të tjera, është shumë domethënëse që në kuadër të avancimit të proceseve demokratike të sundimit të plotë të ligjit dhe të rendit, të ketë rezultate konkrete në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. “Në këtë proces jemi të gjithë bashkë, kemi vullnetin dhe përkushtimin, dhe kemi përkrahjen e të gjithë popullit dhe gjithsesi do të kemi suksese”, ka thënë ajo. (LajmeShqip.com)