Lajme Shqip Thursday, 13 December 2012 13:31

TIRANË– Konsorciumi “Vetro Energy” ka autorizuar bankën e saj jashtë vendit për kryerjen e pagesës së 20 % të garancisë për privatizimin e Albpetrolit, bankë e cila do të përmbushë të gjitha procedurat përkatëse për kalimin e kësaj shume pranë qeverisë shqiptare. Gjithashtu, mësohet se do të përfundojnë me ritme të përshpejtuara të të gjitha marrëdhënieve që Vetro Energy ka me ministrinë e Ekonomisë për këtë proces.

Lajmi konfirmohet eksluzivisht për News 24 nga aksioneri kryesor i konsorciumit, Rezeart Taçi. Me pagesën e shumës së mësipërme autoritetet shqiptare bashkë me kompaninë fituese të tenderit të blerjes së Albpetrol kanë afruar edhe datën e pagesës së totalit të shumës së kësaj blerje prej 850 milionë euro.

Zv.ministri i ekonomise, Sokol Dervishaj deklaroi pak ditë më parë se në rast se kompania do të depozitojë garancinë e kontratës prej 20 për qind, atëherë konsoricumit do t’i ofrohej mundësia për të vazhduar negociatat. 

Përfundimi me sukses i kësaj marrëveshje është një lajm i mirë për ekonominë. Pasi përvecëse realizohet me sukses blerja më e madhe e realizuar ndonjëherë nga privatizimet, por kalimi i Albpetrolit me pronësi private pritet të rrisë performancën e kompanisë së nafteë, duke shtuar prodhimin, duke gjeneruar vende të reja pune dhe duke kontrobuar në rritjen ekonomike të vendit. 

Kompania Vetro Energi u shpall fituese në tenderin për shitjen e kompanisë Albpetrol . Vc ofertës financiare 850 milionë euro te ofruar për 100 % të aksioneve të Albpetrol, konsorciumi do të investojë ne 5 vitet e ardhshme 220 milionë dollarë. Aksionerët e “Vetro Energy” janë “YPO Holdings” dhe “SilkRoad Equity”. Konsorciumi do të investojë në rritjen e kapaciteteve të aseteve, në teknologjinë e përpunimit dhe po ashtu në mbrojtjen e mjedisit.(LajmeShqip.com)