Lajme Shqip Tuesday, 07 January 2014 21:15

Emigrantët shqiptarë në Greqi janë duke u përballur sërish me pengesa nga shteti fqinj për dokumentet e qëndrimit. Problem sërish janë toponimet. 

Ndërsa pak muaj më parë për shkak të tyre, fëmijëve shqiptarë që kanë lindur në shtetin fqinj nuk iu lejohet kalimi në kufi, këtë herë atyre nuk po iu rinovohen lejet e qëndrimit.

Mijëra familjeve shqiptare iu është dërguar nga shteti grek një letër ku njoftohen se iu lihet në dispozicion vetëm një muaj afat për të bërë rregullimin e vendlindjes së tyre në pasaportat shqiptare, në të kundërt atyre i është komunikuar largimi nga Greqia. 

Vendlindja e fëmijëve shqiptarë të lindur në Greqi është e shkruajtur në shqip, ndërsa shteti fqinj kërkon që ato të shkruhen në gjuhën angleze, duke e vënë këtë kusht për rinovimin e lejeve të qëndrimit në Greqi. 

Iris Hajdinaj është një nënë që të dy fëmijët e saj janë lindur në Greqi, të cilëve i rrezikohet qëndrimi atje. 

“Fëmijëve të mi nuk u është dhënë leja e qëndrimit vetëm për arsyen sepse pasaportat e tyre quhen të pavlera sepse në vend to shkruhet Selanik në vend të Thesaloniki. Ky është një problem shumë serioz. Fëmijëve të mi i skadojnë dokumentet në korrik, por lejen e mëpasshme nuk e dhanë vetëm për këtë arsye, thotë Iris Hajdinaj. 

Si ky rast janë mijëra emigrantë shqiptarë që këto ditë, që ka nisur edhe periudha e rinovimit të lejeve të qëndrimit në Greqi, po përballen me kërkesën e shtetit fqinj për ndryshimin e emërtimit të vendlindjes në dokumentet  e tyre të identitetit. 

Për shkak të afatit të ngushtë, vetëm një muaj që iu është lënë në dispozicion, emigrantët kanë parë si mundësi të vetme të kërkojnë ndihmën pranë zyrave të PS në Greqi, raporton “Top Channel”. 

Kryetari i degës së Selanikut Tomor Demiraj thotë se, pranë zyrës së tij ka dyndje të qindra  bashkëkombasve që po përballen me këtë kërkesë të re të shtetit fqinj. 

“Ne kërkojmë një vendim të shpejtë të mundshëm brenda këtyre ditëve sepse është muaji që shqiptarët ripërtërijnë dokumentet dhe ata po i prishin dokumentet”, thotë Demiraj. 

Për këtë shkak ai dhe drejtues të tjerë të zyrës së PS në Selanik kanë ardhur në Shqipëri për të kërkuar ndihmën e shtetit shqiptar. Ata kanë vënë në dijeni Kryeministrin dhe kanë marrë kontakte me Ministrinë tonë të Jashtme. 

Ndërkohë qindra shqiptarë, që prej vitesh kanë ndërtuar jetën në shtetin fqinj, në kushtet e kërkesës për largim nëse nuk bëhet rregullimi i shkrimit, kanë hapur proces gjyqësor në Greqi. 

Por për ta as kjo nuk është zgjidhje, pasi procesi në gjykata është i tejzgjatur dhe kapërcen afatin njëmujor të lënë nga shteti fqinj. Në këto kushte duket se më të përfituarit janë avokatët grekë, që duke shfrytëzuar  kushtet e emergjencës  janë duke iu vënë tarifa të larta emigrantëve shqiptarë. Pavarësisht kësaj ata thonë se janë gati të paguajnë për shtyrë lejet e qëndrimeve në Greqi. 

Ndërsa nga kontaktet zyrtare në Tiranë iu është thënë se me palën greke po punohet për zgjidhje përfundimtare të çështjes së toponimeve, afati që shteti grek iu ka lënë kërkon, thonë ata, një zgjidhje të shpejtë./shekulli online/