Lajme Shqip Tuesday, 11 October 2011 17:59

Zagreb (Reuters) – Telekomi Kroat T-HT është duke vlerësuar që të tërhiqet nga tenderi për shitblerjen e kompanisë shtetërore, Post-Telekomit të Kosovës, pasi që menaxherët e kompanisë kosovare janë akuzuar për korrupsion, kanë bërë të ditur nga T-HT, të martën.

T-HT, shumica në pronësi të Deutsche Telekom (DTEGn.DE) dhe Telekom Austria, u përzgjodhën në listën më të ngushtë, në qershor, në garën për  75 për qind të PTK-së, vetëm disa ditë para se të akuzoheshin drejtori ekzekutiv dhe katër të tjerë nga prokurori i Bashkimit Evropian.

“Pas akuzave të ngritura kohëve të fundit ndaj menaxherëve të PTK-së, të dyshuar për korrupsion, T-HT është duke shqyrtuar pjesëmarjen e vazhdueshme në procesin e privatizimit“, tha për Reuters zëdhënësja Maja Ëeber, nga Zagrebi.

Shefi Ekzekutiv i PTK-së, Shyqeri Haxha, dhe kryetari i bordit, Rexhë Gjonbalaj, janë akuzuar për “kontrata të dëmshme” dhe për abuzim të pozitave zyrtare. Gjyqi nuk ka filluar ende.

Shitja e  PTK-së pritej të ishte në mes të 300 dhe 600 milionë euro ($ 409 – $819,000,000), fonde tashmë të parashikuara për buxhetin 2011.

Qeveria po përballet me një krizë të buxhetit, pasi Fondi Monetar Ndërkombëtar ndërpreu një marrëveshje në pritje me Kosovën në këtë vit, prej 108.000.000 €, kur qeveria devijoi nga programi i tij, duke rritur pagat e sektorit publik.

Marrëveshja e FMN-së ishte një parakusht për Kosovën, për të marrë një grant prej rreth 200 milion euro nga Komisioni Evropian dhe Banka Botërore.

PTK, kompania më fitimprurëse në Kosovë, ka rreth 1 milionë abonentë mobilë dhe 100.000 abonentë të telefonisë fikse dhe, gjithashtu, ofron shërbime të internetit.
Kosova, e cila e shpalli pavarësinë nga Serbia në vitin 2008, nuk e ka prefiksin e shtetit, dhe thirrjet ndërkombëtare shkojnë nëpër Monako, Serbi dhe Slloveni. (1 $ ose 0,732 euro).