Lajme Shqip Sunday, 01 April 2012 17:15

Beograd- Kroacia dhe Sllovenia janë më shumë të goditura nga kriza ekonomike botërore nga shtete e ish Jugosllavisë, ndërsa më pak Mali i Zi dhe Maqedonia.

Siç njoftoi Tanjug duke ju referuar analizës të dorëzuar nga analisti ekonomik Zdravkoviç prej fillimit të krizës ekonomike botërore në vitin 2008 numri i përgjithshëm i të punësuarve në Kroaci u ul për 9,9 për qind, që është më së shumti.

Në Slloveni numri i të punësuarve është ulur  për 9,2 për qind, në Serbi 6,4 për qind, në Mal të Zi 3,1  për qind  dhe në BeH 2,6 për qind.

Numri i përgjithshëm i të punësuarve në administratën shtetërore, shëndetësi dhe arsim është ulur vetëm në Malin e Zi 2,5 për qind, ndërsa më shumë në BeH -7,7 për qind.

Në Serbi në këto tre sektore ka rritje për 3,1  për qind, në Kroaci 3,7 për qind në Slloveni pesë për qind.

Rritje më të madhe të pagës në këtë periudhë ka Mali i Zi-12, 8 për qind dhe vijojnë Sllovenia 10,4, Serbia tetë për qind dhe BeH 6,8 për qind dhe Kroacia 0,1 për qind.

Rritje më të madhe e fitimit mestar pa tre veprimtaritë ka në Mal të Zi 13,7, Slloveni 11,7 dhe Serbi 11,3 për qind. BeH ka pasur rritje prej 7,1 për qind dhe Kroaci 0,8 për qind.

Fondi i fitimit të paguar është rritur në Mal të Zi 9,3 për qind  në BeH 4,1 për qind, Serbi 1,5 për qind, Slloveni 0,3 për qind derisa anë Kroaci është ulur 9,1 për qind. (LajmeShqip.com)