Lajme Shqip Sunday, 13 September 2015 08:38

Ulja e çmimit të naftës në tregjet ndërkombëtare pritet të kapë nivele të paregjistruara më parë.

Paralajmërimi vjen nga analistët e Goldman Sachs, sipas të cilëve çmimi i naftës do të shkojë deri në 20 Dollarë për fuqi në vitin 2016.

Analistët e lidhin këtë paralajmërim me mbingopjen e tregut të hidrokarbureve krahasuar me parashikimet. Prodhimi i tepërt dhe reagimi i shpejtë i tregjeve solli këtë fundjavë një ulje në vlerën e 45.12 dollarë për fuqi nafte.

Ndërkohë shihet si problematik fakti që prodhuesit e mëdhenj të naftës nuk duan të ulin prodhimin e tyre pavarësisht parashikimeve dhe paralajmërimeve të analistëve.

Analistët mendojnë se për të shmangur krijimi e rezervave apo stoqeve të mëdha të naftës prodhimi duhet të ulet me 605 fuqi në ditë.