Lajme Shqip Friday, 17 August 2012 16:55

Milano  – Siç kumtoi gazeta italiane “Koriere dela Sera”, Silverstejn, i cili tani më e ka marrë nofkën  “Xhulian Asanzhi izraelit”, pohon se planet parashikojnë “agresion të koordinuar të bazuar në kiber sulm pa precedent, me të cilin për disa minuta tërësisht do të jenë të vdekur interneti, telefonat, radiot, televizionet, komunikimet satelitore dhe kabllot optike në objektet strategjike të Iranit”.

Sipas Silverstejn, qëllimi i hapit të këtillë është që autoritetet izraelite të mos kenë idenë se çka po ndodh në vend.

Plani ka disa faza, me ç’rast në fazën e parë duhet të “hidhen nga rreshti” infrastruktura iraniane dhe bazat raketore nëntokësore në Horamabas dhe Isfahan. Sipas pohimeve të parashtruara në dokumente, parashikohet edhe paralizim i plotë i elektrocentraleve iraniane përmes shkaktimit të lidhjes së shkurtër me ndihmë të municionit nga fibër karboni, e cila do të duhej transformatorët t’i bëjë tërësisht të pavlefshme.

Pas kësaj do të pasonte faza e dytë në të cilën mbi forcat nëndetare irabiane në Gadishullin Persik do të gjuheshin dhjetëra raketa me rreze veprimi prej 300 kilometrave, të cilat do të kishin mbushje konvencionale.

Në fazën e tretë cak i sulmeve raketore do të ishin sistemet komanduese dhe kontrolluese, qendrat shkencoro-hulumtuese, por edhe shtëpitë e personave të cilët janë të kyçur në zhvillimin e programit bërthamor iranian.

Pas sulmeve të këtilla mbi territorin e Iranit do të dërgohej satelit izraelit TekSar, i cili do të duhej të bëjë xhirime për vlerësim të dëmeve të shkaktuara. Nëse vërtetohet se “ndonjë punë ka mbetur e papërfunduar”, do të angazhihen aeroplanë izraelitë me stelt teknologji, të ciltë do të “kryenin punën”.

Qëllim i i planit të këtillë, sipas Silverstejn, është që të shkaktohet goditje e rëndë e kapaciteteve iraniane për prodhimin e armëve bërthamore, por edhe të pamundësohen kontrasulme iraniane mbi territorin e Izraelit.

Pohimet e këtilla janë parashtruar në internet faqen izraelite “Tikun Olam”, që në përkthim do të thotë “Ta përmirësojmë botën”. Silverstejn pohon se dokumentet që i publikon janë pjesë e materialeve të dedikuara për ministrat izraelitë dhe oficerë të lartë ushtarakë, të cilët janë pjesë e të ashtuqujturës Kabineti i sigurt, i cili me rregullore i miraton vendimet më të rëndësishme të vendit.

“Koriere dela Sera” përkujton se javët e fundit janë përorcuar spekulimet se Izraeli përgatitet për sulm mbi Iranin para mbajtjes së zgjedhjeve presidenciale në SHBA në fillim të nëntorit. (LajmeShqip.com)