Lajme Shqip Tuesday, 01 May 2012 17:13

Shkup (PLOTESUAR 19:40)-Ministria e Punëve të Brendshme te Maqedonisë, ndërmori të martën në mengjes një operacion të quajtur “Monstrum”, në të cilin u bë i mundur arrestimi i 20 persona në disa lagje të Shkupit , ku një pjesë e të arrestuarve kishin lidhje me vrasjen në Smillkovc.

‘Në mesin e 20 të arrestuarve, ka persona të cilët drejtpërdrejtë janë të ndërlidhur me vrasjen makabre në liqenin e Hekuranës, pranë fshatit Smillkovc. Por, ka dhe të tillë për të cilët nuk kemi të dhëna konkrete se drejtpërderjtë janë të përfshirë në këtë vrasje. Ata po merren në pyetje për momentin, dhe pasi të realizohen hetimet, do të dalim me të dhëna tjera’, ka deklaruar ministrja e Punëve të Brendshme të Maqedonisë, Gordana Jankullovska.

“Në këtë grup bëjnë pjesë qytetarë të Maqedonisë, nga Shkupi, të cilët janë pjesëtarë të grupeve radikale islamike, të cilët paraqesin kërcënim si për të krishterët, ashtu dhe për muslimanët”, tha Jankullovska.  Më poshtë, mund të shikoni  video e operacionit policor të koduar “Monstra”. (LajmeShqip.com) Operacioni “Monstra”

*****************

Shkup – Ministria e Punëve të Brendshme e Republikës së Maqedonisë ka zbuluar vrasësit e pesë personave në Smillkovc. Janë arrestuar 20 persona nga Shkupi, pjesëtarë të islamit radikal, pjesa më e madhe prej tyre janë shtetas të Maqedonisë.

“Këto janë grupe radikale islamike, janë persona të rrezikshëm dhe për to do të ngrihen padi penale për terrorizëm. Këto persona kanë qenë në Pakistan dhe Afganistan dhe praktikisht kanë bërë luftë me trupat ndërkombëtarë të paqes”, tha Jankulloska. “Gjatë bastisjeve të kryera sot në mëngjes në 26 objekte, në pjesën më të madhe të territorit të Qytetit të Shkupit, edhe në aktivitetet në aksionin “monstrum”, ku morën pjesë mbi 800 pjesëtarë të MPB-së (DSK dhe BSSH), është gjetur sasi e madhe armësh literaturë e cila flet për përfaqësimin ideologjik të këtyre personave dhe një sërë lëndësh të tjera të cilat mund të shfrytëzohen ose ka qenë e shfrytëzuar për kryerjen e veprave penale.

Në vijim është ekspertiza nëse arma e gjetur është përdorë në vrasjen e pesëfishtë”, deklaroi ministrja. MPB tha se motivi i vrasjes është udhëzimet nga islami radikal. “Viktimat nuk kanë pasur lidhje direkte me vrasësit” informoi Jankullovska. Sipas Jankulloskës motivi kryesor me siguri është ideja e tyre për vrasje në islamin radikal, ndërsa qëllimi është që të krijohet ndjenjë te oponioni më i gjërë.

Me kërkesë të gazetarëve të japë vlerësim për gjendjen e sigurisë në Maqedoni dhe nëse vendi po ballafaqohet me rrezik nga islamizmi radikal dhe sulme të tjera “terroriste” Jankulloska përkujtoi se Republika e Maqedonisë është pjesë e koalicionit global për paqe, dhe është vend i cili sipas numrit të banorëve është i 5-ti me radhë sipas pjesëmarrjes e paqeruajtësve nga ARM-ja në misionin në Afganistan.

Më 13 prill në bregun e liqenit afër Smillkovcit në mënyrë makabre u vranë Kire Triçkovski, Aleksandar Naqeski, Filip Sllavkovski dhe Cvetanço Acevski të moshës prej 18 deri 20 vjeç, si dhe Borçe Stefanovski (45) nga fshati Creshevë. Pesë personat, sipas informacioneve të deritanishme të policisë, janë vrarë me armë automatike në afërsi të drejtëpëdrejtë. Një ditë më vonë 10 kilometra nga vendi i masakrës është gjetur automobili “opel omega” për të cilin më vonë është konfirmuar se ka qenë në vendin e ngjarjes dhe është përdorë nga vrasësit.  (LajmeShqip.com)