Lajme Shqip Tuesday, 10 September 2013 14:03

Uashington – Shumë amerikanë kundërshtohen në sulm eventual të SHBA-së ndaj Sirisë edhe krahas fushatës të administratës së Barak Obamas t’i përgjigjet përdorimit të përfolur të armëve kimike, për çfarë Uashintoni e akuzon regjimin e Bashar al Asadit, tregojnë rezultatet nga shumë anketa të zbatuara.

Anketën që e zbatoi agjencia AP tregoi se vetëm 20 për qind e të anketuarve konsiderojnë se aksioni ushtarak i SHBA-së në Siri do t’i kthejë vendet e tjera në një të ardhme ta shfrytëzojnë armën e tyre për shkatërrim masiv.

Kjo anketë është zbatuar prej datës 6 deri më 8 shtator dhe ka përfshirë 1.007 të anketuar mbarë SHBA-në.

Shumica e amerikanëve kundërshtohen edhe në sulmet e kufizuara, ndërsa 53 për qind e të anketuarve kanë shprehur druajtje se SHBA-të, në rast të sulmit do të duhet një kohë të gjatë të angazhohen ushtarikisht në Siri.

Anketa tregoi se 61 për qind e të anketuarve dëshirojnë që Kongresi të prononcohet kundër aksionit ushtarak, 26 për qind kanë qenë “për”, derisa të tjerët kanë qenë të papërcaktuar.

Hulumtimi, gjithashtu tregoi se 54 për qind e të anketuarve nuk e pëlqejnë mënyrën në të cilën Obama u përgjigj për krizën në Siri.

Edhe anketa e agjencive Rojters dhe Ipsos tregon se amerikanët, ashtu siç marrin informata të reja për përdorimin e përfolur të armëve kimike, gjirhnjë e më shumë janë kundër intervenimit amerikan ushtarak në Siri.

Sipas kësaj ankete, 63 për qind e amerikanëve kundërshtohen në intervenimin, që është për 10 për qind më shumë në krahasim me fund të muajit gusht.

Ashtu siç citojnë mediat që e transmetojnë anketën e agjencisë britanike, përkrahja për intervenimin amerikan në Siri është në rënie sepse vetëm 16 për qind e amerikanëve besojnë se SHBA-të duhet ushtarikisht të angazhohen.

Madje edhe nëse tregohet se forcat e presidentit sirian Asad kanë përdorur armë kimike, vetëm 26 për qind e amerikanëve të anketuar kanë thënë se SHBA-të duhet të intervenojnë. Rreth 52 për qind e të anketuarve janë prononcuar se ushtria amerikane nuk duhet të përzihet në konflikt nën këto rrethana.

Sipas anketës që e zbatoi Si-En-En dhe ORC, 59 për qind e të anketuarve konsiderojnë se kongresi nuk duhet të miratojë kurrfarë aksioni ushtarak në Siri, me ç’rast më shumë se 70 për qind pej tyre besojnë se sulmi eventual nuk do të kontribuojë për qëllimet dhe interesat amerikane.

Kur kongresi do të miratonte rezolutë me të cilën do të miratohet intervenimi, 55 për qind e amerikanëve edhe më tutje do të kundërshtohen në sulmet ajrore ndaj të gjithë Sirisë, ndërsa pa rezolutë të sulmeve do të kundërshtohen 71 për qind e tyre.

Edhe gazeta “Ju-Es-Ej tudej” zbatoi anketë në vetë kongresin, ku prej 533 anëtarëve të të dy dhomave vetëm 44 janë prononcuar se do të votojnë për rezolutë, ndërsa 149 janë prononcuar kundër./Yllpress/