Lajme Shqip Saturday, 31 March 2012 18:08

Preshevë-Intelektualët shqiptarë të Luginës së Preshevës kërkojnë që raportuesja e Parlamentit Evropian për Kosovën, Ulrike Lunaçek të ketë parasysh edhe shqiptarët e Luginës së Preshevës.

“Raportuesja e PE-së në rast se bën thirrje për negociata për veriun e Kosovës dhe gjendjen e serbëve atje, atëherë ajo duhet të nxit edhe çështjen e shqiptarëve në Luginën e Preshevës dhe të nisin negociatat edhe për këtë çështje”, deklaroi për INA, një nga përfaqësuesit e intelektualëve shqiptarë, Refik Hasani.

Sipas tij, aq sa do të fitonin serbët lokal në Kosovë, aq të drejta synojnë edhe shqiptarët e Luginës së Preshevës.

“Nëse faktori ndërkombëtarë pas zgjedhjeve në Serbi, fillon bisedime të veçanta për serbët të Kosovë, atëherë ne kërkojmë dhe presim një garanci  që këto bisedime të shtrihen edhe për çështjen e  shqiptarëve në  Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë . Çfarë të drejtash i gëzojnë serbet lokal të Kosovës, po ato të drejta duhet dhe na takojnë edhe neve në tri Komuna duke përfshi që nëse serbët e Mitrovicës ju ndahen e pranohet një  Autonomi, kjo do të jetë e barabartë që edhe ne të kemi një Autonomi”, theksoi Hasani.