Lajme Shqip Friday, 05 August 2011 20:15

Shkup – Bashkimi Demokratik për Integrim (BDI) pa ndonjë shqetësim e ka pranuar informacionin për bojkotin e njërit nga nënshkruesit e Marrëveshjes së Ohrit Arben Xhaferi në përvjetorin e dhjetë.

Për ta me rëndësi ka qenë së Sekretariati për MO-në ka dërguar ftesat deri të nënshkruesit e dokumentit. “Nuk i komentojmë, ata do jenë të ftuar dhe me forcë askënd nuk mund të detyroni të festojnë”, ka thënë Nevzat Bejta nga BDI.

Dy funksionarët e lartë nga partia e Ahmetit, Bejta e Mexhiti, nuk kanë dashur as që të komentojnë se sa janë shanset e derdhjes së krizës nga Kosova nga Maqedonia edhe pse para disa ditësh Ahmeti ka thënë se nuk mund të garantojë siguri në qoftë se rrezikohet siguria nga Kosova.

Një ditë më parë, kryetari i nderit i PDSH-së Arben Xhaferi ka bërë të ditur do të bojkotojë pasi që gjatë kohë, “nuk e pranon Marrëveshjen e tillë mes shqiptarëve e maqedonasve si legjitime”.

“Në 2004, MO-ja duhej të implementohet, ndërsa tani jemi në vitin 2011. Nuk ka efekt të festohet diçka që nuk është realizuar, gjuha, flamuri…”, ka thënë shefi i kabinetit të Thaçit, Agon Ferati.
Edhe Lubço Georgievski nuk do të jenë pjesëmarrës në përvjetorin e 10-të të Marrëveshjes kornizë, derisa kreu i LSDM-së Cërvenkovski do të paraqitet në shënimin e këtij jubileu.

Nga kabineti i zv/kryetarit të qeverisë madje konfirmuan se ftesat janë drejtuar deri te gjithë aktorët kryesor që kanë kontribuuar në nënshkrimin e marrëveshjes, ajo do të thotë se janë ftuar edhe liderët e partive nënshkruese, si ish kryetari i PDSH-së Arben Xhaferi, ai i VMRO-DPMNE-së Lupço Georgievski dhe i LSDM-së Branko Cërvenkovski. Në konferencën ndërkombëtare në Ohër të ftuar janë edhe ambasadori i deritanishëm i SHBA-ve Filip Riker dhe ndërmjetësuesi Xhejms Perdju.

Manifestimi qendror do të mbahet më 13 gusht kur dhe është nënshkruar dokumenti. (LajmeShqip.com)