Lajme Shqip Sunday, 04 August 2013 14:20

Beograd- Në pesë vjetët e fundit, pozita e 1,85 milionë serbëve në rajon, duke mos llogaritur Rumaninë dhe përmirësimin vogël në Hungari, po bëhet gjithnjë e më e keqe, kanë tërhequr sot vërejtjen përfaqësues të Napredni klub-it duka prezantuar raportin e tyre pesëvjeçar për të drejtat e serbëve, njoftojnë medie të Beogradi, raporton Koha.

Kryetari këtij klubi Çedomir Antiq ka konstatuar se përkeqësimi i pozitës së serbëve në rajon është pasojë e përpjekjeve që të suspendohet Republika Sërpska, fakti se Mali i Zi është buzë falimentimit, se në krizë kushtuese ndodhet Maqedoni dhe se Kroacia ka hyrë në BE. Ai ka shtuar se marrë para sysh se serbët po nxiten që të marrin pjesë institucionet e Kosovës, ata nga viti i ardhshëm nga “Napredin Klub do të trajtohen edhe në “Kosovo-UNMIK”.

Në raportin e këtij klubi theksohet se në Shqipëri ekziston vazhdimësia në mosrespektimin e të drejtave, siç thotë klubi, të 30 mijë serbëve në Shqipëri nuk e kanë statusin e minoritetit nacional, madje ata janë edhe pa të drejtën që t’i dealbanizojnë emrat.