Lajme Shqip Friday, 26 April 2013 14:04

Beograd – Kuvendi i Serbisë e ka filluar debatin lidhur me marrëveshjen ndërmjet Serbisë e Kosovës, për normalizimin e marrëdhënieve, që është ndërmjetësuar nga Bashkimi Evropian.

Marrëveshja ishte arritur më 19 Prill në Bruksel gjatë dialogut ndërmjet kryeministrit të Kosovës, Hashim Thaçi, dhe ati j të Serbisë, Ivicva Daçiq.

Tashmë Kuvendi i Kosovës e ka mbështetur këtë marrëveshje, ndërsa atë e ka miratuar edhe qeveria e Serbisë.

Pritet që votimi për marrëveshje të bëhet sot më vonë gjatë ditës.

Siç ka thënë përfaqësuesja e lartë e Bashkimit Evropian për politikë të jashtme dhe siguri, Catherine Ashton, me këtë marrëveshje, “të dy palët e gjetën terrenin e përbashkët për nivelin e autonomisë, që serbët e Kosovës do ta gëzojnë”. Pritet që në përgjigjje, serbët ta njohin qeverinë e Kosovës.

Disa qindra qytetarë janë mbledhur sot para Kuvendit të Serbisë për të protestuar kundër marrëveshjes.

Ata kanë brohoritur “tradhti” dhe “ustashë”.

Duke folur lidhur me marrëveshjen Serbi – Kosovë, kryeministri i Serbisë, Ivica Daçiq tha:

“Sot vendi ynë është i shkatërruar. Vetëm nëse kemi guxim, nëse ne nuk do ta gënjejmë vetveten dhe të tjerët, dhe vetëm nëse ne kemi vizion të qartë, atëherë ne, gjenerata jonë, do të jetë në gjendje ta ndërtoj vendin, në mënyrë që fëmijët tanë, nuk do të duhet t’i pastrojnë gërmadhat. Kjo është ajo përse ne zhvilluam negociata: për ta ndalur të kaluarën, varfërinë, dhe disfatat, që nuk kishin fund. Dikush do të duhej ta bënte këtë, në mënyrë që nga asgjëja të bëjmë diçka”.(REL/LajmeShqip.com)