Lajme Shqip Friday, 12 August 2011 17:30

Ohër – Ish-ambasadori Filip Riker në fjalimin e tij për përvjetorin e Marrëveshjes së Ohrit ka thënë se ajo e parandaloi luftën civile.

Ndërkohë ish-ndërmjetësuesi për Marrëveshjen e Ohrit, Xhejms Perdju, ka thënë se Maqedonia siç është tani, “nuk do të ekzistonte në rast se dështonte procesi paqësor”.

“Është ky një përvjetor shumë i rëndësishëm në Maqedoni por edhe në Amerikë. Kjo marrëveshje përforcoi ekonominë e vendit. Nënat Maqedonase dhe shqiptare humbën fëmijë,  kjo është e qartë ne duhet t’i shmangemi asaj që ishte shtëpi e ndarë. Kjo marrëveshje ishte shans i mirë për tejkalimin e dallimeve mes më tepër popujve”, ka thënë ish-ambasadori Riker.

“Kjo marrëveshje barazoi qytetarët nga më tepër të bashkësi etnike. Arritja e marrëveshjes ndoshta ishte më e lehtë por implementimi i saj ishte më i vështirë. MO-ja nuk është zgjidhje e përkryer, por ajo ndryshoi shumë gjëra në Maqedoni”, ka thënë në fjalimin e tij në konferencën ndërkombëtare në Ohër.

Ai në fjalimin e tij nuk ka lënë pa falënderuar as miqtë tjerë ndërkombëtarë të cilët ndihmuan që të arihet Marrëveshja e cila parandaloi që Maqedonia të shkon drejt luftës civile e cila do të ishte zgjeruar në mbarë Ballkanin.

“Jam i admiruar që jam sërish në këtë rreth historik ku u nënshkrua MO-ja. Shumë miq ndërkombëtarë ndihmuan hartimin e kësaj marrëveshje, këtu nuk mund ta lë pa përmend Havie Solanën, Xhorxh Robertsonin, Fransoa Leotarin. MO-ja është bazë për parandalimin e luftës së përgjakshme e cila do të kishte ndodhur në Ballkan. Marrëveshja e Ohrit është relevante dhe e pranuar ndërkombëtarisht. Politikanët do ti tejkalojnë mosmarrëveshjet e tyre për të mirën e vendit , për qytetarët e tyre. Kjo marrëveshje është një fondament për thurjen e kontesteve etnike. MO-ja i jep mundësi Maqedonisë që të jetojë në paqe, por u mbetet liderëve që ta sensibilizojnë ato”, ka thënë Perdju.

Ndërkohë, Alen Leroa theks të veçantë ka vënë në rëndësinë që kishte kjo marrëveshje në parandalimin e luftës civile. “Maqedonia  ishte vendi i parë që nënshkroi Marrëveshjen e stabilizim -asociimit, dhjetë vjet pas nënshkrimit vendi i juaj ka përparuar shumë në rrugën e saj euroatlantike . Unë jam optimist se Maqedonia së shpejti do të jetë anëtare e BE-së”, ka thënë Leroa. (LajmeShqip.com)