Lajme Shqip Monday, 28 November 2011 12:11

Vilnus- Mbi 60 mijë banor të Lituanisë  mbetën pa  energji elektrike në shtëpitë e tyre për shkak të uraganit  i cili e goditi shtetin natën e kaluar. Dëme më të mëdha ka në  rajonet bregdetare edhe në pjesën qendrore të shtetit.

Ekipet për remont në elektrodistribuimin shpresojnë se sot do të ripërtërihet furnizimi me rrymë. Ekipet shpëtuese dhe zjarrfikësit  regjistruan mbi 100  thirrje në të gjithë shtetin. Nuk ka të dhëna  për viktima.

Porti Klajperda është mbyllur sepse shpejtësia e erës ishte 33  metra në sekondë, lajmërojnë mediat lokale.

Uragani i njëjtë ishte shkak për ndërprerjen e rrymës në 6.500  shtëpive në Estoni.  Lartësia  e valëve  në Detin Baltik ka qenë katër metra, ndërsa shpejtësia e erës 28 metra në sekonda. Është rrëzua  edhe bredhi kryesor në Estoni vendosur në sheshin  qendror.

Erërat uraganit ishin arsye edhe për dëmet më të mëdha materiale në Poloni ku janë arrestuar gjashtë  njerëz. Pothuajse 100 mijë banorë në qytetin Slupsk mbetën pa rrymë, dhjetëra  ndërtesa janë dëmtuara, ndërsa zjarrfikësit dhe ekipet shpëtuese prej rreth regjistruan thirrje prej  rreth mijëra qytetarëve në shtet.

Për shkak motit të keq një numër i madh i feribotëve nuk  lundruan nga Polonia drejt Suedisë. Sinoptikët paralajmëruan për shpejtësi të  prej erës 100 km në orë.

Aeroporti Hrabrovo në zonën Klainingradska  ruse  ku u anuluan një numër i madh  fluturimeve për shkak  erës të fuqishme, vazhdoi normalisht me punë. Për shkak të erërave të fuqishme me shpejtësisë  prej  rreth  30  metrave në sekondë gjatë fundjavës ishte  dëmtuar rrjeti për  furnizim elektronik edhe më shumës se  20 mijë banorë në këtë rajon ishin pa rrymë. Janë anuluar aktivitet shkollore në Kaliningrad, lajmërojnë mediat lokale.