Lajme Shqip Monday, 21 March 2011 09:10

Shkup – Është arritur përparim i caktuar lidhur me kërkesat e opozitës për mbajtje të zgjedhjeve të parakohshme parlamentare, vlerësuan pas takimit gjashtëorësh liderët e VMRO-DPMNE-së, LSDM-së, BDI-së dhe Demokracisë së Re, Nikolla Gruevski, Branko Cërvenkovski, Ali Ahmeti dhe Imer Selmani. Edhe një takim i liderëve te presidenti Gjorge Ivanov është caktuar për të martën pasdite.

Është arritur pajtim për Kodin zgjedhor gjegjësisht në këshillat zgjedhorë të ketë katër anëtarë partiakë, afati për kontroll të Listës zgjedhore të jetë 30 ditë nga formimi i Komisionit në Kuvend dhe të ridefinohen kufijtë e njësisë së gjashtë zgjedhore për shkak të numrit më të madh të votuesve nga ajo që me ligj është e lejuar.

“Me qëllim që t’ia marrim edhe alibitë e fundit liderit të LSDM-së Cërvenkovski, pas të cilave fshihej morëm vendim të pranojmë gjëra të cilat ai i kërkon, ndërsa për të cilat kemi argumente serioze kundër, pranuam gjëra shtesë”, deklaroi Gruevski.

Edhe krahas asaj që kushtimisht janë pranuar kërkesat e LSDM-së për këshillat zgjedhorë dhe për listën zgjedhore, në pyetjen e drejtpërdrejt të Gruevskit, lideri i opozitës ka thënë se nuk është arritur marrëveshje.

Cërvenkovski, sipas tij, ka kërkuar edhe një takim i cili është pranuar.

Lideri i LSDM-së Cërvenkovski tha se edhe pse është bërë një përparim i caktuar, në qoftë se nuk përmbushen të gjitha kërkesat e tyre ata nuk do të kthehen në Parlament dhe se mbetet hapur mundësia për bojkotim të zgjedhjeve eventuale të parakohshme.

“Është arritur edhe parim për revidim të kufijve të njësisë së gjashtë zgjedhore, me kërkesë të Selmanit, për shkak të numrit më të madh të votuesve nga ajo që me ligj është e lejuar, si dhe për kontroll të Listës zgjedhore”, tha lideri i opozitës. Kontrolli, deklaroi Cërvenkovski, duhet të bëhet për tridhjetë ditë pasi që LSDM-ja të kthehet në Kuvend.

Lideri i BDI-së Ali Ahmeti takimin e vlerësoi si produktiv dhe konstruktiv. “Ka afrim të pozicioneve midis palëve dhe për këtë arsye presidenti konvokoi vazhdim të takimit për të martën. Askush nuk mund të prejudukojë rrjedhën e bisedimeve, por shpresojmë se kjo atmosferë pozitive do të vazhdojë”, deklaroi Ahmeti pas takimit.

Për Imer Selmanin nga Demokracia e Re kërkesat që i ka parashtruar janë në drejtim që të bëhet një ligj i mirë për zgjedhje korrekte dhe demokratike.