Lajme Shqip Tuesday, 15 September 2015 10:32

Papa Françesku ka fajësuar sistemin “e keq dhe të padrejtë” global kapitalist për krizën e refugjatëve dhe emigrantëve me të cilën Evropa po përballet tani – Duke paralajmëruar se xhihadistët e Shtetit Islamik mund të përfitojnë nga fluksi masiv dhe të kalojnë në BE pa u vënë re.

Lëvizja e emigrantëve ekonomikë dhe rrjedha e refugjatëve që ikin nga zonat e luftës në Lindjen e Mesme dhe Afrikës është vetëm “maja e një ajsbergu” të cilin Papa nënvizoi atë që ai beson se është shkaku kryesor i krizës.

“Shkaku është një sistem i keq dhe i padrejtë socio-ekonomik, në çdo gjë, në botë”, tha Papa në një intervistë me transmetuesin katolik portugez Radio Renascenca. “Këta njerëz të varfër janë larguar nga lufta, uria, por kjo është maja e ajsbergut.”

I pyetur në lidhje me sfidën e mirëpritjes së refugjatëve dhe emigrantëve që mbërrijnë në shtëpitë e BE-së, Papa paralajmëroi se ndërsa qëndrimet e përgjithshme të njerëzve në lidhje me pranimin e të huajve kanë ndryshuar për keq, një kërcënim të ri terrorist është i pranishëm që nuk ishte aty më përpara.