Lajme Shqip Monday, 28 January 2013 09:50

Bosnje – Shoqata “Nënat e enklavës së Srebrenicës dhe Zhepës”, kanë dërguar një letër të hapur kryesuesit të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, Vuk Jeremicit dhe nënës së tij, Sena, për shkak të skandalit që e ka shkaktuar me organizimin dhe ekzekutimin e këngës luftënxitëse “Marsh na Drinu” në ambientet e OKB-së. “Jemi të indinjuara se ju zotëri Vuk, si bir i nënës Sena dhe nip i Sadetes dhe Sherifit, në selinë e organizatës më të madhe botërore, propagandoni fashizëm serb, në atë mënyrë duke sjellë korin dhe orkestrën që ekzekuton marshin serb”, u theksua në letër.

Shoqata “Nënat e enklavës së Srebrenicës dhe Zhepës”, kanë dërguar një letër të hapur kryesuesit të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, Vuk Jeremicit dhe nënës së tij, Sena, për shkak të skandalit që e ka shkaktuar me organizimin dhe ekzekutimin e këngës luftënxitëse “Marsh na Drinu”, në koncertin e mbajtur në ambientet e Kombeve të Bashkuara në New York, me rastin e festës së Vitit të Ri serb.

”Ne nënat, gratë, bijat dhe motrat e 10.000 viktimave të gjenocidit në Srebrenicë, që i vranë gjakpirësit serbë pikërisht nën tingujt e këngës “Marsh na Drinu, jemi të indinjuara se ju zotëri Vuk, si bir i nënës Sena dhe nip i Sadetes dhe Sherifit, në selinë e organizatës më të madhe botërore, propagandoni fashizëm serb, në atë mënyrë duke sjellë korin dhe orkestrën që ekzekuton marshin serb, nën tingujt e së cilit që nga Lufta e Parë Botërore derdhet gjaku i myslimanëve nga kjo anë e lumit Drina. Kompleksin që keni ju për shkak të prejardhjes tuaj sepse jeni me prejardhje mysliman dhe për shkak të të cilit dëshironi të bëheni ma serb se patriku, mos tentoni ta shëroni dhe ta mjekoni mbi viktimat tona, mbi të vdekurit tanë, që u vranë bashkëkombësit tuaj serbë vetëm e vetëm pse ishin mysliman. Mos na shkaktoni dhimbje shtesë neve të mbijetuarve të viktimave të gjenocidit në Srebrenicë”, i shkruan nënat e Srebrenicës kryesuesit të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, në letrën e hapur, që e transmetoi Agjencia “Anadolia”.

Shoqata “Nënat e enklavës së Srebrenicës dhe Zhepës”, përkujton Jeremicin se Serbia, me vendim të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë, është shpallur fajtore dhe përgjegjëse për mos-pengimin dhe parandalimin e gjenocidit, ndërsa ushtria dhe policia e entitetit serb për pjesëmarrje të drejtpërdrejtë në kryerjen e këtij gjenocidi mbi popullatën e pafajshme boshnjake.

“Që më 1914, “Marsh na Drinu” është simbol vdekjeje për boshnjakët e Porinjës, , ndërsa për radikalët serb (pjesëtarët e forcave paramilitare të Sheshelit), në të dy anët e lumit Drina është këngë e preferuar. Kombet e Bashkuara, me Asamblenë e Përgjithshme të së cilës ju kryesoni, kanë shprehur dhe dërguar një ndjesë për shkak të ekzekutimit të këngës “Marsh na Drinu”, duke sqaruar se Kombet e Bashkuara janë koshiente se ndjenjat e disa njerëzve janë prekur e lënduar me ekzekutimin e kësaj këngë luftarake (luftënxitëse)”, theksohet në letër.

Nënat e Srebrenicës në letrën e tyre pyesin Jeremicin se a është i vetëdijshëm se ka fyer boshnjakët me atë që e ka sjellë në OKB këngën “Marsh na Drinu”.

Letër të ndarë përplot emocione ato i kanë dërguar edhe nënës së Vuk Jeremicit, Sena Jeremic, duke e porositur se biri i saj ka prekur thellë ndjenjat dhe plagët akoma të pashëruara e të freskëta të nënave, motrave, grave dhe bijave të gjenocidit në Srebrenicë, që i kanë lënë pa të afërmit e tyre.

“Zonja Jeremic, me “Marsh na Drinu” djali juaj ka pirë gota vere në një atmosferë solemne, ndërsa fëmijët tanë duke dëgjuar këtë këngë, janë lutur për jetën e tyre, janë lutur tu falet jeta dhe kanë kërkuar shkas që të mbeten gjallë në këtë botë qoftë edhe për disa çaste. Mendojmë se na kuptoni si nënë. Mos u hidhëroni për shkak të kësaj letre të hapur, bëhuni fatlume. Sepse, ne jemi mijëra nënë në këtë botë që do të jepnin gjithçka nga vetja në këtë botë, nëse na ankohet një nënë tjetër për djalin e sajë. Lyeni me ngjyrë dhe erë trëndafili dhe ta keni shëndosh e mirë djalin tuaj”, shkruan Nënat e Srebrenicës, në letrën dërguar nënës së Vuk Jeremicit, Sena Jeremic.(LajmeShqip.com)