Lajme Shqip Thursday, 23 August 2012 14:34

Vilnus – Gjermania dhe tre shtetet baltike e paralajmëruan BE-në për rrezik nga ndarja e Evropës Veriore dhe Jugore në momentin kur kriza debitore po e minon besimin midis shteteve-anëtare, thuhet në mesazhin ministror të publikuar sot në Vilnus.

“Besimi midis fqinjve evropian dhe besimi në Evropë – projekti ynë i përbashkët, është në bazën e bashkësisë”, theksojnë ministrat e punëve të jashtme Guido Uestervele (Gjermani), Audronjus Azhubalis (Lituani), Edgars Rinkeviçs (Letoni) dhe Urmas Paet (Estoni).

“Bashkëpunimi në Evropë nuk është diçka që mund të themi se tashmë është vërtetuarm siç na përkujton kriza debitore. Tani kemi krizë të thellë të besimit dhe bazat për besim”, theksojnë ata.

“Disbalanci nuk rrezikon vetëm ekonomitë kombëtare ng eurozona. Gjithnjë e më fuqishëm po largohen edhe debatet kombëtare për Evropën”, konstatojnë ata. Dy delada pas rënies së Murit të Berlinit kontinenti është nën kërcënim për ndarje të re – kësaj here midis veriut dhe jugut”, konsideorjnë ministrat.

Pritet që ata sot në Rigë të bisedojnë për çështje rajonale midis të cilave edhe sektori sigurisë dhe mbrojtjes. Ministrat i përshëndetën reformat e suksesshme në shtetet baltike.

Autorët e mesazhit e kritikuan paktin për mossulmim të lidhur para 73 vjetëve nga Gjermania naziste dhe Bashkimi Sovjetik. Në shtator të vitit 1939 BRSS-ja e sulmoi Poloninë dhe pasatj i anektoi shtetet baltike në vitin 1943. Ky pakt “hapi rrugë për politikë të padrejtë dhe jonjerëzore e cila shkaktoi varfëri katastrofike në Evropë”, theksojnë ministrat. (LajmeShqip.com)