Lajme Shqip Thursday, 25 April 2013 15:03

Mitrovicë – (E plotesuar) Aleksandar Vucic nuk ka arritur ti bindë serbët e Veriut që të bëhen pjesë e implementimit të marrëveshjes, por ka treguar se veriorët kanë kërkuar shpalljen e referendumit në Serbi për marrëveshjen.

Vucic ka lënë të kuptohet se serbët kanë afat deri të martën e kaluar për të prezantuar kërkesat e tyre.

“Në rast se serbët e Kosovës dhe Metohisë thonë të martën se kjo është kërkesa e tyre, referendumi do të mbahet brenda 15 ditësh” ka thënë Vucic.

Por sipas tij serbët do të duhej të pranonin rezultatin e referendumit.

Ristic: Nuk marrim pjesë në implementim

Përfaqëues të serbëve të Veriut i kanë thënë Kryeministrit të Serbisë Ivica Dacic dhe Zëvendësit të tij Aleksandar Vucic se nuk do të marrin pjesë në implementimin e marrëveshjes së arritur në Bruksel.

Kryetari ilegal i Zubin Potokut Slavisa Ristic ka thënë se plani i Brukselit është i papranueshëm sepse në atë plan nuk ka Serbi, por integrim në Kosovën e pavarur.

Ristic ka thënë se serbët e Kosovës nuk do të marrin pjesë në implementimin e marrëveshjes dhe se nëse insistohet që plani të zbatohet duhet të organizohet një referendum.

****************************************************

Mitrovicë – (E plotesuar) Përfaqësues të serbëve të Veriut, pas takimeve në Patrikanën e Beogradit, kanë deklaruar se do të kërkojnë udhëheqësit serbë që ta hedhin poshtë marrëveshjen me Kosovën.

Sipas tyre, Kisha Ortodokse e Serbisë i mbështet serbët e Veriut.“ KOS dhe Patriarku Irinej, janë 100 përqind me popullin e Kosovës dhe Metohisë. Patriarku ynë mbështet çdo luftë tonën paqësore dhe rezistencë paqësore për realizimin e e synimit tonë parësor – që të mbesim në Kosovë dhe Metohi” ka thënë Slavisa Ristic. (LajmeShqip.com)

******************************************************

Mitrovicë – Përfaqësues të serbëve të Veriut, po qëndrojnë sot në Beograd ku po zhvillojnë takime me Kryeministrin e Serbisë Ivica Dacic dhe Zëvendëskryeministrin Aleksandar Vucic rreth marrëveshjes Kosovë – Serbi.

Siç njoftojnë mediat e Beogradit në takim po marrin pjesë Kryetari i Zveçanit Dragisa Milovic, Slavisa Ristic i Zubin Potokut shefi i Qarkut të Kosovës dhe Mitrovicës Radenko Nedeljkovic, zëvendësdrejtori i Zyrës për Kosovë në Qeverinë e Serbisë Krstimir Pantic, Kryetari i Mitrovicës Dragisa Vlaskovic.

Të gjithë këta, aktualisht konsiderohen përfaqësues ilegalë nga Qeveria e Kosovës.

Paraprakisht ata kanë takuar edhe Patriarkun Irinej.

Bashkëpunimi i serbëve të Veriut konsiderohet kyc për implementimin e marrëveshjes Kosovë – Serbi.

Kjo marrëveshja është hedhur poshtë nga ata gjatë një proteste të hënën në pjesën veriore ku kanë kërkuar mbajtjen e referendumit nëpërmjet të cilit do të deklaroheshin qytetarët e Serbisë rreth marrëveshjes.

Për rezultatet e takimit pritet të prononcohet Zëvendëskryeministri i Serbisë Aleksandar Vucic.

Ndërkohë grupet punuese të Prishtinës dhe Beogradit janë duke zhvilluar takime sot në Bruksel në përpjekje për të dakorduar planin e implementimit të marrëveshjes.(LajmeShqip.com)