Lajme Shqip Tuesday, 17 July 2012 20:28

Shkup – Në Maqedoni që prej ditës së sotme ka hyrë në fuqi Ligji i ri për lustrimin. Ligji parashikon hapjet e dosjeve sekrete si dhe bërjen publike të bashkëpunëtorëve të Shërbimeve Informative Sekrete Shtetërore të Maqedonisë.

Agjencia e lajmeve INA bën me dije se gjithashtu do të jenë transparente edhe dosjet dhe dokumentet zyrtare të gjithë ish-spiunëve.

Me ligjin e ri përfshihet periudha kohore deri në vitin 2006, përkatësisht deri në kohën kur është aplikuar Llgji për akses të lirë në informata. Ligji i ri detyron që të përfshihen në procesin e lustrimin edhe personat që kanë përfituar kapitale në ndërmarrjet shoqërore më pas të privatizuara.

Nga ligji përjashtohen gazetarët, klerikët, shoqatat joqeveritare dhe anëtarët e partive politike nuk kanë detyrime për të dërguar deklarata pranë Komisionit të Lustrimit. Lustrimi i tyre do bëhet vetëm në baza vullnetare.  (LajmeShqip.com)