Lajme Shqip Friday, 20 January 2012 20:30

Bruksel- Bashkimi Evropian përpiloi ligj sipas të cilit pronarët e anijeve janë drejtëpërdrejt përgjegjës në rast të fatkeqësisë së anijeve të tyre, por ai nuk do të hyjë në fuqi para përfundimit të vitit 2012, dhe nuk do të mund të zbatohet tek pasagjerët e anijes “Kosta Konkordija”.

“Legjislacionin evropian e zbaton konventa athinase nga viti 2005 dhe vendos përgjegjësi objektive për pronarët e anijeve. Nuk ka nevojë për dëshmi të gabimit që të mund të paditet pronari i anijes dhe personat e siguruar, deklaroi një ekspert anonim i komisionit.

Ligji parashikon se dëmshpërblimi mund të arrijë deri në 300.000 euro për pasagjerët e anijes të cilët janë viktima të fatkeqësisë. Megjithate, ligji nuk do të hyjë në fuqi para përfundimit të vitit.

“Ishin të nevojshme katër vite negociata që të miratohet ligj nga sfera e të drejtës evropiane”, theksoi eksperti.

Mbi 70 udhëtarë të cilët përjetuan anije mbytje në kryqëzorin italian “Kosta Konkordia” ngritën procedurë të përbashkët kundër pronarit të anijes me qëllim që çdo udhëtarë të marrë kompensim prej 10.000 euro.

Hulumtimi do të konfirmojë se e kujt është përgjegjësia, e pastaj gjykatat italiane do të caktojnë se cili ligj do të zbatohet, deklaroi eksperti nga Brukseli. (LajmeShqip.com)