Lajme Shqip Tuesday, 08 November 2011 09:51

Uashington- SHBA-ja është e gatshme që të bashkëpunojë me islamistët në Tunizi, të cilët fituan në zgjedhjet parlamentare, deklaroi sekretarja amerikane e shtetit Hilari Klinton.

“Përfaqësuesit e partisë An Nahda do të duhet që t’i bindin partitë sekulare që të bashkëpunojnë me ta. SHBA-ja gjithashtu do të bashkëpunojë me ta”, premtoi Klinton në fjalimin para Institutit demokratik kombëtar në Uashington.

Ajo përkujtoi se An Handa ka premtuar se do t’i respektojë liritë fetare dhe të drejtat e grave dhe shtoi se shumë parti të cilat kanë simbole fetare në botë arrijnë në mënyrë normale të integrohen në proceset demokratike.

“Ideja se besimtarët myslimanë nuk mund të arrijnë në demokraci është e ofenduese, e rrezikshme dhe e gabueshme”, deklaroi Klinton.

Ajo theksoi se kriteret të cilat duhet t’i realizojë çdo parti demokratike janë hedhje e dhunës, respektim i shtetit kryesor dhe i të drejtave dhe lirive të njeriut, ndërsa veçanërisht respektim i të drejtave të grave dhe pakicave, pranim i dështimit zgjedhor dhe anulim nga inkurajimi i urrejtjes fetare.

“Thënë më ndryshe mënyrën në të cilën proklamohen partitë është më pak i rëndësishëm nga mënyra në të cilën ndikojnë në përvojë”, shtoi sekretarja amerikane e shtetit.

Klinton gjithashtu përmendi se SHBA-ja do të vazhdojë që ta përkrahë “pranverën arabe” edhe krahas paqartësive në tranzicionet ndaj demokracisë në këto vende.