Lajme Shqip Thursday, 03 September 2015 08:56

Kina ka shënuar mposhtjen e Japonisë në Luftën e Dytë Botërore me një paradë masive ushtarake në Sheshin Tiananmen të Pekinit.

Presidenti Xi Jinping ka thënë se “populli kinez ka luftuar fuqishëm dhe ka mundur agresionin e Japonisë”.

Ai po ashtu ka thënë se Ushtria Çlirimtare e Popullit do të reduktohet në një personel prej 300,000 vetash, por nuk ka dhënë afat kohor.

Kjo ushtri, tash për tash, është më e madhja në botë, me 2.3 milionë pjesëtarë.

Kina ka disa mosmarrëveshje territoriale me fqinjët në Detin e Kinës Jugore, si dhe në Japoni në Detin e Kinës Lindore.

Ceremonia në Pekin është shmangur nga Japonia dhe vendet perëndimore.