Lajme Shqip Thursday, 17 March 2011 08:11

Tokio – Sipas të dhënave më të reja, numri i personave që humbën jetën në tërmetin dhe cunamin që e goditi Japoninë arriti 5.178, transmetojnë agjencitë botërore, duke iu referuar drejtorisë kombëtare policore.

Në fatkeqësi natyrore janë lënduar 2.285 persona, ndërsa fati edhe i 8.606 personave është i panjohur.

Mbi 380.000 japonezë janë të detyruar t’i lëshojnë shtëpitë e tyre dhe tani gjenden në strehimore të përkohshme.

Si rezultat i fatkeqësive pjesërisht apo tërësisht janë shkatërruar përafërsisht 100.400 ndërtesa.

Mbi 850.000 amvisëri në Japoninë verilindore dhe për momentin janë pa energji elektrike.

Nga të pësuarit në rajon janë evakuuar 446.000 persona.

Ekspertët perëndimorë e llogarisin dëmin material, të shkaktuar nga Japonia, të cilat vlerësohet në 15 bilion jenë (187 miliard dollarë).

Në eliminimin e pasojave nga tërmeti katastrofal dhe dhënien e ndihmës humanitare  marrin pjesë 14 anije ushtarake amerikane dhe 17.000 ushtarë, deklaroi dje përfaqësuesi i Pentagonit, koloneli Dejvid Lapan.