Lajme Shqip Friday, 02 September 2011 14:37

Beograd – Në prag të samitit, presidenti Ivanov dje në Beograd pati takim me presidentin serb, Boris Tadiq, gjatë të cilit konstatuan se në të gjitha sferat ka dinamikë pozitive në bashkëpunimin ndërmjet Maqedonisë dhe Serbisë dhe se ai nuk është dhe nuk guxon të pengohet nga pozicionet e ndryshme lidhur me Kosovën apo çështja kishtare.

Presidenti i Maqedonisë Gjorge Ivanov po merr pjesë të premten në Samitin e 9-të rajonal të shefave të shteteve të Evropës Juglindore, të cilin këtë vit e organizon Republika e Serbisë në bashkëpunim me UNESKO-n.

“Arti bashkëkohor dhe pajtimi në Evropën Juglindore” është temë e samitit, i cili do mbahet në lokalitetin arkeologjik Viminacium afër Kostolacit, 100 kilometra në juglindje të Beogradit. Në prag të samitit, presidenti Ivanov dje në Beograd pati takim me presidentin serb, Boris Tadiq, gjatë të cilit konstatuan se në të gjitha sferat ka dinamikë pozitive në bashkëpunimin ndërmjet Maqedonisë dhe Serbisë dhe se ai nuk është dhe nuk guxon të pengohet nga pozicionet e ndryshme lidhur me Kosovën apo çështja kishtare.

Në tubim, nikoqir i të cilit është presidenti serb, Boris Tadiq, do të marrin pjesë edhe gjashtë presidentë nga rajoni – i Maqedonisë, Gjorge Ivanov, presidenti i Shqipërisë, Bamir Topi, i Kroacisë, Ivo Josipoviq, i Bullgarisë, Georgi Pervanov, i Bosnjë e hercegovinës, Bakir Izetbegoviq dhe i Malit të Zi, Filip Vujanoviq, si dhe drejtoresha e përgjithshme e UNESKO-s, Irina Bokova.

Ivanov do të flasë në sesionin e dytë plenar, pas të cilit pjesëmarrësit duhet të miratojnë deklaratë të përbashkët. Nën moton “Kultura – urë për zhvillim”, UNESKO do të promovojë iniciativa në të cilat kultura është bazë për zhvillim social dhe ekonomik dhe pritet të mbështesë projekte tejkufitare për mbrojtjen dhe promovimin e trashëgimisë kulturore materiale dhe jomateriale në rajon, kulturës bashkëkohore dhe etnokulturës, kulturës moderne dhe industrive kulturore të cilyt nxisin zhvillim dhe hapin vende të punës.

Ivanov, në margjinat e takimit të premten do të ketë takim edhe me presidentin e Shqipërisë, Bamir Topi, si dhe me eurokomisarin për arsim, kulturë dhe të rinj, Andrulla Vasiliu. Ndryshe, samitet e shefave të shteteve të EJL-së mbahen prej vitit 2003, kur Ohri ishte nikoqir i tubimit të parë rajonal të presidentëve – “Dialogu i civilizimeve” i inicuar nga presidenti Boris Trajkovski. (LajmeShqip.com)