Lajme Shqip Friday, 09 December 2011 17:40

New York – Aksionet e bursave botërore  u dobësuan sot pasi vetëm një pjesë e anëtarëve të Bashkimit Evropian arritën marrëveshje me qëllim që të mbrohet euroja.

BE nuk arrit unitet pasi disa shtete të kryesuara nga Britania e Madhe nuk dëshironin pranimin e ndryshime të marrëveshjes themelore për Unionin.

Paraprakisht ishte publikuar se shkalla e inflacionit në Kinë  është më e vogël se sa pritej dhe kjo kontribuoi për rënien e indekseve  të bursave aziatike.

Çmimi i naftës u ul  nën 98 dollarë derisa dollari është përforcuar në krahasim me euron dhe jenin.

Indeksi i bursës japoneze Nikei 225 u ul prej 1.5 për qind në 8.536,46 pikë. Kosopi jugokorean u zvogëlua për dy për qind  në 1.874, 75 ndërsa ai i Hon-Kongut, Hang Seng prej 2,7  për qind  në 18.586,23 pikë.

Bursat në Austri, Singapor, Tajvan dhe Indi janë gjithashtu në rënie.

Para hapjes së bursave në Evropë, indeksi i kompanive kryesues britanike  FTSE  mbetën në  5.44,46 pikë derisa  SAS-40 francez është rritur për 0,1 për qind në 3.098,88 , ndërsa ai gjerman DAH shënoi rënie prej 0,3 për qind në 5.856,14  pikë.

Indeksi industrial në bursën e njujorkeze Dau Xhons para hapjes së  bursës është rritur prej 0,2 për qind  në 11.937, derisa  indeksi S&P 500 është rritur prej 0,3 për qind  dhe 1.233,50 pikë.